Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Εκδήλωση από το τμήμα AHEPA HJ-13 Argonauts Volos – «Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι» της Μαρίνας Πετρή


Με αφορμή την περσινή επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Κάλλας, το τμήμα AHEPA HJ-13 Argonauts Volos καλεί και συνδιοργανώνει με τη συγγραφέα και ζωγράφο Μαρίνα Πετρή με αφορμή το βιβλίο της «Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι», μια βραδιά γνωριμίας θεατρικού αναλόγιου για τη ζωή της μεγάλης ντίβας. Η εκδήλωση προτάθηκε από τον πρώην πρόεδρο κ. Λάμπρο Βελούδο και την καλλιτεχνική ιδέα σχεδίασε ο κ. Βαραλής Νίκος με τη συγγραφέα. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος του τμήματος κ. Βασίλης Πανουτσόπουλος. Θα μιλήσει για τη Μαρία Κάλλας το μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του τμήματος κ. Χρόνης Μουστάκας, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Ο μύθος, οι μύχιες αιτίες γνωστών και άγνωστων συμβάντων του ιερού τέρατος Κάλλας θα μεταφερθούν από τη μαγεία του θεατρικού αναλόγιου από τη δημιουργό του βιβλίου και τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, ηθοποιό Γρηγόρη Γαλάτη. Την ανάγνωση συνοδεύουν video με επεξεργασμένες εικόνες από τη ζωγράφο και συγγραφέα με μουσική υπόκρουση ακουσμάτων από μουσικά κομμάτια. Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Σοφία Μαχαιρίτσα.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη στο αμφιθέατρο του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ (2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος – στοά Ηλία Καραπατή, Βόλος).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 19.30.
Η όλη αφήγηση επικυρώνει τη φράση του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ένα παραμύθι γραμμένο από το χέρι του θεού». Στην εποχή των Ελλήνων μεταναστών της Ελλάδας και της υποσχόμενης Αμερικής του 1920, η Μαρία θα γεννηθεί μια νύχτα με αστραπές και βροντές, αυτή η θύελλα θα είναι το στημόνι της ζωής της. Οι πρωταγωνιστικοί και δεύτεροι ρόλοι ανθρώπων που συνοδεύουν τη ζωή της την ωθούν άλλοι σαν θύτες και άλλοι μεταλλασσόμενοι από άγγελοι σε δαίμονες, στο έπος-δράμα. Η Μαρία έχει συμπαντικό ακόλουθό της το φάντασμα του χαμένου της αδελφού και βοήθημα τη δική της προσευχή. Σαν άνθρωπος θα συγκρουστεί με την τοξική μητέρα της με δορυφορικό συνοδό της την αδελφή της Ιακύνθη, θα αφεθεί με αφέλεια στον δελεαστικό σύζυγο της Μενεγκίνι για να περάσει την ατραπό της φαλλοκρατικής εποχής της προπολεμικής Ελλάδας, της μεταπολεμικής Νέα Υόρκης και Ιταλίας, την περιπλάνηση, και του τελικού σταθμού ζωής το Παρίσι.
Η Μαρία θα μπορούσε να είναι το συνηθισμένο θύμα της γυναίκας της διπλανής πόρτας, επιλέγει όμως το ακριβό τίμημα για το πέρασμά της στη χώρα των ηρώων. Η κάθαρση του δράματος δίνεται στο τελευταίο χειροκρότημα στη σκηνή της Λυρικής του Παρισιού από τους θεατές της ζωής της, με κορύφωση του δράματος στην απώλεια του αγαπημένου της Ωνάση και το τελευταίο προσκύνημα στον τάφο του παιδιού τους. Το βιβλίο «Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι» είναι το πρώτο ελληνικό ολοκληρωμένο βιογραφικό έργο για τη μεγάλη σοπράνο με μια καινοτομική pop art εικονογράφηση. Η πρώτη παρουσίασή του στο Αρτ Καφέ στη Στοά Βιβλίου της Αθήνας είχε αποτέλεσμα την πρόσκληση σε χώρους και φορείς για παρουσίασή του όπως τη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, το θέατρο Έναστρο, την Alma Matter Γκαλερί – Αθήνα, το ίδρυμα Μποδοσάκη, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την Πινακοθήκη Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, φορείς όπως ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος, με παρουσιαστές τον Βασίλη Νικολαΐδη, τη Σόνια Θεοδωρίδου και άλλους.
Η Μαρίνα Πετρή γεννήθηκε στην Αυστρία, κατάγεται από τη Μύκονο και η οικογένεια του πατέρα της εγκαταστάθηκε στον Βόλο στις αρχές του 20ού αιώνα και έζησαν μέχρι το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Σπούδασε ζωγραφική και παρακολούθησε γλυπτική στην ΑΣΚΤ Αθηνών (B.A.) και στο Royall College of Art του Λονδίνου (Μ.Α.), έκανε μεταπτυχιακό Μάρκετινγκ Επιχειρήσεων στην ΕΕΔΕ και σεμινάρια Θεατρικής Γραφής. Πειραματίζεται με διάφορα είδη τέχνης. Έχει στο ενεργητικό της άνω των 60 ατομικών εκθέσεων. Έχει δημοσιεύσει κείμενα και βιβλία για παιδιά και ενήλικες με βάση τον ελληνικό πολιτισμό. Εικαστικά έργα της βρίσκονται σε μεγάλες συλλογές όπως της Εθνικής Πινακοθήκης, υπουργείου πολιτισμού, ΑΣΚΤ, Βορρέ, Πιερίδη κ.ά. Έχει τιμηθεί για το καλλιτεχνικό της έργο και τη λογοτεχνία από την UNESCO, την UNICEF, τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη κ.ά. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, Λονδίνο και Βερολίνο. εΕίναι μέλος των Daugthers of Penelope, τμήμα 410 District 25, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων.
Ο Γρηγόρης Γαλάτης είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Η παρουσία του είναι σημαντική στα θεατρικά δρώμενα της χώρας επί 20 χρόνια, με κορυφαίες στιγμές την Αυλή των Θαυμάτων (2011), τις Βάκχες (2008), Έρικο Εδουάρδος Ριχάρδος (2010). Είναι μόνο ελάχιστα από τα σημαντικά έργα που έχει συμμετάσχει. Στον Βόλο είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε ως ηθοποιό, ως σκηνοθέτη και ως καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου αφήνοντας ένα μεγάλο καλλιτεχνικό αποτύπωμα στην ιστορία του Θεάτρου της πόλης.
Ο Χρόνης Μουστάκας γεννήθηκε στον Βόλο με καταγωγή από την Πάρο και την Κύθνο. Σπούδασε παιδαγωγικά (Μαράσλειος Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πάδοβα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Μιλάει ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά. Εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση κι επίσης ως δημοσιογράφος, με έμφαση πάντα στον πολιτισμό, σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Η τηλεοπτική του εκπομπή Ex- Libris παρουσίαζε για πολλά χρόνια τα πιο σημαντικά ονόματα των γραμμάτων και των τεχνών της χώρας. Υπήρξε διευθυντής διάφορων αξιόλογων περιοδικών, μέλος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου, συνεργάτης του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και συνεργάτης του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει γράψει τρία μυθιστορήματα. Ένα παιδικό με τίτλο «Ονειροβασίες στη Βουνοκορφή των Μύθων» (Εκδ. Γραφή), «Οι ιππότες του ουρανού» που αναφέρεται στην πρώτη σταυροφορία και τελευταία εκδόθηκε από τις εκδόσεις Annubis το δεύτερο μυθιστόρημα με τίτλο «Ο εκλεκτός του Αυτοκράτορα». Ο Χρόνης Μουστάκας είναι μέλος του τμήματος HJ13 Αργοναύτες του Βόλου και είναι μέλος στην Πολιτιστική Επιτροπή του τμήματος.

Από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Σιαφάκας, ο Έφορος κ. Βασίλης Νικολάου & τα Μέλη του Δ.Σ. κ. Σωτήρης Γκανάτσιος και Λεωνίδας Μαραγκός.






 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου