Το ζήτημα της μείωσης του βάρους προέκυψε κυρίως από τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπου το βάρος που μετέφερε ο βοηθός στοιχείου έφτανε τα 55 κιλά. Η μείωση του βάρους επιτεύχθηκε με τη χρήση υλικών νικελίου για την κατασκευή του σωλήνα, αντί για ατσάλι. Το υλικό αυτό, όπως παρατηρήθηκε, έχει και χαμηλότερο ρυθμό φθοράς, άρα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Επιπλέον, για την κατασκευή του δίποδα χρησιμοποιήθηκε αλουμίνιο και τιτάνιο, οπότε μειώθηκε το βάρος του συγκεκριμένου τμήματος κατά 17%, ενώ έγινε κι επανασχεδίασή του. Πλέον, δεν απαιτείται γράσο για να ανοίγουν τα κινητά μέρη, ούτε υπάρχει ο φόβος να κολλάει χώμα στο γράσο και να δυσκολεύεται η κατάσταση. Στη νέα σχεδίαση γίνεται χρήση υλικού κέβλαρ και τα κινητά μέρη περιέχουν εσωτερικά λιπαντικό υλικό, οπότε και δεν απαιτείται εξωτερική λίπανση. Τέλος, ο δίποδας κλειδώνει αυτόματα στη θέση μεταφοράς και στη θέση τάξης, χωρίς να απαιτείται η «παραδοσιακή» αλυσίδα που υπάρχει στα παλαιότερα συστήματα όλμων.
Ο ελαφρύτερος όλμος αποτελείται από το σωλήνα Μ225Α1, τον δίποδα Μ170Α1, τη βάση Μ7Α1, τη βοηθητική βάση Μ8 και το σκοπευτικό Μ67. Το στοιχείο υπηρετείται από τρία άτομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου