Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

όρκο στη Σημαία και το Ιερό Ευαγγέλιο

Όποιο άτομο εντάσσεται στις τάξεις του Στρατού, υποχρεώνεται να δώσει τον πιο κάτω όρκο στη Σημαία και το Ιερό Ευαγγέλιο ή στα Ιερά Σύμβολα που πιστεύει καθένας.'Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την Πατρίδα. Υπακοήν εις το Σύνταγμα, τους Νόμους και τα ψηφίσματα του Κράτους.
Υποταγήν εις τους ανωτέρους μου. Να εκτελώ προθύμως και άνευ αντιλογίας τας διαταγάς των. Να υπερασπίζω με πίστιν και αφοσίωσιν, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος μου, τας Σημαίας. Να μη τας εγκαταλείπω, μηδέ ν' αποχωρίζομαι ποτέ απ' αυτών. Να φυλάττω δε ακριβώς τους στρατιωτικούς νόμους. Και να διάγω εν γένει ως πιστός και φιλότιμος στρατιώτης.

Ο όρκος είναι η επίσημη υπόσχεση, που δίνεται από αυτόν που ορκίζεται στα Εθνικά και θρησκευτικά Σύμβολα, ότι θα τηρεί πιστά, όσα περιλαμβάνονται στον όρκο.Από την υπόσχεση αυτή απαλλάσσεται αυτός που ορκίσθηκε, μετά την έξοδο του από τις τάξεις του Στρατού και την επάνοδο του στην ιδιωτική ζωή.

Οι υποχρεώσεις του όρκου, αναλαμβάνονται αυτόματα χωρίς νέα ορκωμοσία, από όσους ανακαλούνται στην ενέργεια από την εφεδρεία ή επιστρατεύονται.

Όσοι εντάσσονται στο σώμα των αξιωματικών, ορκίζονται, έστω και εάν προηγούμενα είχαν ορκισθεί σαν μαθητές παραγωγικών Σχολών ή σαν οπλίτες. Υπαξιωματικοί, που προάγονται σε ανθυπασπιστές δεν ορκίζονται πάλι.

Όσοι Νεοσύλλεκτοι δηλώνουν, μη αναγνωρισμένο θρήσκευμα ή θρησκευτικοί συνειδησιακοί λόγοι δεν τους επιτρέπουν ορκωμοσία ή δηλώνουν άθεοι, η ορκωμοσία τους γίνεται στον ίδιο χώρο ή στο γραφείο του Δκτού, για μεμονωμένες περιπτώσεις, με τη διαφορά ότι δίνουν διαβεβαίωση στην Ελληνική Σημαία χρησιμοποιούντες αντί του όρου 'ορκίζομαι', τη φράση 'Επικαλούμενος την τιμή μου και την συνείδηση μου υπόσχομαι, να φυλάττω πίστιν εις την πατρίδα'.

Η ορκωμοσία πραγματοποιείται στο τέλος της τρίτης εβδομάδας (ημέρα Πέμπτη) περίπου 18 ημέρες από την ημέρα κατάταξης.

Αυτήν την ημέρα μπορεί να καλέσει τους δικούς του ανθρώπους, συγγενείς και φίλους, για να τον καμαρώσουν και να αισθανθούν υπερήφανοι για αυτόν.

Μετά την ορκωμοσία θα πάρει άδεια τριών (3) ημερών.
Γενικό Επιτελείο Στρατού
Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ, Μεσογείων 227-231
Νέο Ψυχικό Τ.Κ. 15451 - Ελλάδα, 2106555911 begin_of_the_skype_highlighting 2106555911 ΔΩΡΕΑΝ  end_of_the_skype_highlighting

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου