Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Επιτέλους δικαίωση από τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο για τους πολεμιστές της Κύπρου. Τους χορηγείται ισόβια σύνταξη

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, προβλέπεται ισόβιο τιμητικό επίδομα σε όσους πολέμησαν στην Κύπρο το 1964, 1967 και 1974.
Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ισόβια παροχή τιμητικού μηνιαίου επιδόματος αξίας 200 ευρώ, σε όλους τους οπλίτες που πήραν μέρος στα γεγονότα της Κύπρου κατά τα έτη 1964, 1967 και 1974. Συγκεκριμένα την ισόβια αυτή σύνταξη δικαιούνται όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό Ζώνης Πρόσω λόγω της συμμετοχής τους σε όσα συνέβησαν στην Κύπρο τα ταραχώδη αυτά χρόνια.
Η διάταξη σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, εισάγεται ως ελάχιστη ανταμοιβή για την προσφορά των Ελλήνων οπλιτών που κατά τη διάρκεια της θητείας τους συμμετείχαν στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο τα συγκεκριμένα έτη, υπηρετώντας στη Ζώνη Πρόσω.
Η παροχή αυτή που θα χορηγηθεί από 1.8.2020 απαλλάσσεται από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, φορολόγηση ή κράτηση και δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο ή τα χρηματοδοτικά ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Η συγκεκριμένη παροχή χορηγείται με την προσκόμιση Πιστοποιητικού Ζώνης Πρόσω, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που αποδεικνύει την προαναφερόμενη συμμετοχή, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, η ετήσια δαπάνη για την καταβολή μηνιαίως της τιμητικής ισόβιας παροχής, εκτιμάται στα 2,4 εκατ. ευρώ.
Καλούμε τους εφέδρους αξιωματικούς και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που ήταν στην Κύπρο τα ανωτέρω διαστήματα να είναι σε εγρήγορση για την σύνταξη που δικαιούνται. 

Ο Πρόεδρος & το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας 

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ & ΣΤΟΝ Σ.Ε.Α.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


Από την Δευτέρα 20/7/2020 σε αυξημένη επαγρύπνηση  βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Έτσι και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας είναι πάντα έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπου διαταχθεί.
Ήδη αρκετοί έφεδροι αξιωματικοί έχουν λάβει ειδοποίηση να είναι σε ετοιμότητα, λόγω των πρόσφατων καταιγιστικών γεγονότων με την Τουρκία.
Καλούμε τους εφέδρους αξιωματικούς, μέλη του Συνδέσμου μας, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να έχουν έτοιμο το ατομικό τους σακίδιο με τα προσωπικά τους είδη καθώς και πλήρη στολή παραλλαγής.
Επίσης να κάνουν την επικαιροποίηση των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα efedros.army.gr του Γ.Ε.Σ, ώστε να γνωρίζει η υπηρεσία την πλήρη διεύθυνση και τηλέφωνο του κάθε εφέδρου.
Ο Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας είναι στη διάθεση κάθε εφέδρου αξιωματικού και μέλους μας για οποιαδήποτε ερώτηση.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ


Πραγματοποιήθηκε στην 1η ΤΑΞΑΣ στις 20/7/2020 ο εορτασμός του προστάτη της Αεροπορίας Στρατού Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου. Η εκδήλωση άρχισε με θεία λειτουργία στο ναό του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται μέσα στο χώρο της 1ης ΤΑΞΑΣ, δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δ. Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Βελεστίνου και Έφ. Αξκός κ. Νασίκας, ο Διοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγος κ.Κων/νος Γούναρης, ο Δκτής της 32ης ΤΑΞΠΖΝ Τξχος κ. Σ. Τυλιγαδάς, ο Δκτής της 1ης ΤΑΞΑΣ Τξχος κ. Ι. Κουκούλης.
Από τον Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας παρέστη το μέλος του Δ.Σ. Εφ. Λοχαγός (ΠΒ) κ. Αθανάσιος Μπάτης.











Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΩΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ 46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ




Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/7/2020 στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αλυκών μετά τη Θεία Λειτουργία από την Ένωση Κυπρίων Μαγνησίας επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωικώς πεσόντες Ελληνοκύπριους, των δυνάμεων της ΕΛΔΥΚ και των Ελλήνων καταδρομέων που έδωσαν την ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή το 1974. 
Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας κ. Αδάμου Μουζουρή, φιλολόγου, εφέδρου αξκού και πολεμιστή του 1974 
Το παρών στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν ο βουλευτής κ. Λιούπης Αθανάσιος, η βουλευτής κα Ζέττα Μακρή , ο πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας κ. Καραδήμας Κων/νος και τα μέλη του Δ.Σ. Ανδρινός Στέφανος και Φώτου Βασίλειος καθώς και το μέλος του Σ.Ε.Α.Ν. κ. Πανταζής Αχιλλέας.



























Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΦΕΔΡΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ, ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΤΟΥ 1974 & ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ κ. ΑΔΑΜΟΥ ΜΟΥΖΟΥΡΗ



    Με ευκαιρία την τραγωδία του πραξικοπήματος στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, σας παραθέτουμε άρθρο του Προέδρου της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας Εφέδρου Αξιωματικού και πολεμιστή στα γεγονότα του 1974 κ. Αδάμου Μουζουρή.

 Αγαπητά Μέλη και Φίλοι,  
   
 Η Τουρκία που πάντα καιροφυλακτούσε, μετά προδοτικό πραξικόπημα, εισέβαλε στην Κύπρο  το  Σάββατο της 20ης Ιουλίου 1974. Η Τουρκία με την εισβολή και τις χιλιάδες νεκρούς και τους 1619 αιχμαλώτους πολέμου, έθεσε σε εφαρμογή τις  προμελετημένες ενέργειές της, τις προσχεδιασμένες αυθαιρεσίες του εγκλήματός της, που στο σύνολο συγκλίνουν στην προώθηση και υλοποίηση των προκαθορισμένων στόχων της. Ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους 200.000 ελληνοκύπριους. Μετέφερε και εγκατέστησε στα σκλαβωμένα χωριά και στις πόλεις μας χιλιάδες έποικους.

    Οργάνωσε και πραγματοποίησε τη συστηματική κατάστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και γενικά κάθε στοιχείου που θύμιζε και μαρτυρούσε την ελληνική ταυτότητα της σκλαβωμένης γης μας. Παραμόρφωσε το πρόσωπο των κατεχομένων εδαφών μας, γκρέμισε τις εκκλησίες  και τα μοναστήρια μας, σύλησε τα μνημεία του πανάρχαιου πολιτισμού μας, και μετέβαλε τεχνητά το δημογραφικό χαρακτήρα του τόπου μας, με την   εγκατάσταση  εποίκων  από  την  Ανατολία, που  σήμερα είναι  και  η  πλειοψηφία  στις κατεχόμενες  περιοχές.

      Το 1974 είχαμε μια Τραγωδία!  Έγινε μια Τραγωδία και Κάθαρση δεν έγινε! Έτσι δεν ήρθε και η Λύτρωση! Η Μητρόπολη οφείλει να θυμάται ότι η Δημοκρατία δεν ήρθε και πάλι το 1974 στην Ελλάδα μας αναίμακτα, όπως και κάποιοι πολιτικοί ανερυθρίαστα διατείνονται, αλλά μέσα από την τραγωδία της Κύπρου, και μέσα από το αίμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) και των Καταδρομέων που πέταξαν με τα  «ΝΟΡΑΤΛΑΣ» το ξημέρωμα  της 22ης  Ιουλίου 1974.

Αγαπητά Μέλη και Φίλοι,

    Μνημονεύουμε Παιδικούς Αδελφικούς Φίλους, Συνοδοι-πόρους και Συμπολεμιστές, που παρά την προδοσία, αρνούμενοι να παραδώσουν αμαχητί την πατρίδα, πολέμησαν και έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των βαρβάρων Τούρκων εισβολέων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του  1974, και έγιναν  βράχοι στον γκρεμό για να κρατιέται η αξιοπρέπεια και η τιμή του Έθνους και να μην γκρεμίζεται!

   Μνημονεύουμε  Συμπολεμιστές των οποίων μετά από 40 – 46  χρόνια, ενταφιάζουμε τα «λείψανα - οστά» των. Συμπολεμιστών που έγιναν Φάροι και φωτίζουν το δρόμο της Αξιοπρέπειας, της Τιμής και του Χρέους!!! Μνημονεύουμε Συμπολεμιστές των οποίων  η θυσία  είναι το Συμβόλαιο του Λαού μας με την Ιστορία. Παραχάραξη της ιστορίας και ανοιχτή πληγή στην καρδιά μας είναι η τούρκικη σημαία στο σώμα του Πενταδά-κτυλου 

  Οι Σύγχρονοι Ήρωες της Κυπριακής Τραγωδίας με τον ηρωισμό τους έστησαν Τρόπαια Μίμησης για τις νέες γενιές!  Σημείο αναφοράς των μεγάλων διαχρονικών αξιών: δημοκρατία, εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, συνεργασία, αξιοπρέπεια, .. Αξίες διαχρονικές που λάμπρυναν και κόσμησαν τον Ελληνισμό.

    Κάποιοι δεν Ξεχνούν! Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε! Για τούτο Τους μνημονεύουμε αλλά και καταθέτουμε το Χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη θυσία των Παιδικών Αδελφικών Φίλων, Συνοδοιπόρων και Συμπολεμιστών,  στήνοντας Τρόπαιο – Μνημείο και εδώ στην Πόλη μας, το Βόλο,  γιατί εκεί που ορίζονται σπουδαία Έπαθλα εκεί  υπάρχουν  και οι Άριστοι – Χρηστοί   Πολίτες.

    Με τη συνείδηση να ξαγρυπνά και ακούγοντας το άγγελμά τους:  «την Κατεχόμενη Γη  μας δεν την αναπολούμε την Νοσταλγούμε», καταθέτουμε την αποφασιστικότητα μας ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για Λύση και όχι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και με  τη δυναμική της Λύσης  χωρίς το στρατό κατοχής (Αττίλα), χωρίς τα συρματοπλέγματα και χωρίς Εγγυήτριες Δυνάμεις, πιστεύουμε ότι είναι η ώρα  να  (επανα) τοποθετηθούμε  για μια  Λύση, Δίκαιη, Βιώσιμη και Λειτουργική, για το καλό όλων μας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μια τέτοια Λύση είναι μόνο αυτή που θα προνοεί και θα διαφυλάττει το Ενιαίο, Κυρίαρχο (μια ιθαγένεια) και Ανεξάρτητο  της  Κυπριακής  Δημοκρατίας. Λύση σύμφωνη  με  τις αρχές  του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του  Ο.Η.Ε., της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και των αρχών της Ε.Ε. Λύση που  δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους  να ζήσουν ειρηνικά, Με ελευθερία Διακίνησης, Εγκατάστασης και Ιδιοκτησίας για όλους από την Κερύνεια μέχρι τη Λεμεσό και από την Πάφο ίσαμε τον Απόστολο Ανδρέα (Καρπασία).    

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κυπρίων την Κυριακή 19  Ιουλίου 2020 στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης (Αλυκές – Βόλου), μετά τη Θεία Λειτουργία, θα τελέσουμε  Μνημόσυνο για να τιμήσουμε τη Θυσία των Ηρώων της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, που έπεσαν για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και την Εδαφική Ακεραιότητα της Κύπρου κατά τη Βάρβαρη Τουρκική Εισβολή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του  1974.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στους αδελφούς μας Κυπρίους γιατί μας δένουν πολλά στοιχεία κοινά σε όλους του αγώνες του Έθνους μας. Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη αδελφοποίηση του Συνδέσμου μας με τον Σ.Ε.Α.Ν Λεμεσού Κύπρου το 2017 μία κίνηση συμβολική που μέχρι τώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα κοινά ιδανικά που διακατέχουν τους δύο Σ.Ε.Α.Ν.
Τιμή και δόξα στους πεσόντες ήρωες του 1974 στην Κύπρο. Ας μείνουν αθάνατοι στην μνήμη μας και ας αποτελέσουν παράδειγμα σε όλους μας!

  
Το αεροσκάφος NORATLAS που βρίσκεται στον τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία



Πεσόντες ήρωες στρατιωτικοί κατά την τουρκική εισβολή του 1974



Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ Σ.Ε.Α.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΕ ΕΦΕΔΡΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ & Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ


Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση γνωριμίας μεταξύ του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Ν. Μαγνησίας & των Εφέδρων Αξιωματικών Επαρχίας Αλμυρού & Ν. Αγχιάλου Μαγνησίας, την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 και ώρα 8.30 μ.μ. στο γήπεδο του Πλατάνου Αλμυρού Μαγνησίας.
Την εκδήλωση προετοίμασε κατάλληλα το μέλος του Συνδέσμου μας Έφεδρος Λοχαγός κ. Χριστοδούλου Αθανάσιος, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πλατάνου Αλμυρού και το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας.
Την ηχητική κάλυψη στο χώρο της εκδήλωσης ανέλαβε το μέλος μας έφ. αξκός κ. Λασκαρίδης Μίλτος, Γυναικολόγος-Μιευτήρας στο Αλμυρό, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!
Το παρόν έδωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  του Σ.Ε.Α.Ν Μαγνησίας κ. κ. Σιαφάκας Β., Μπάτης Αθ., Ανδρινός Στ., Σουλιώτης Γ., Γκανάτσιος Σ., Μαραγκός Λ. και οι οποίοι άμεσα έστησαν την γραμματεία με το κατάλληλο υλικό ώστε ερχόμενοι οι εφ. αξκοί να ενημερώνονται άμεσα χωρίς συνωστισμό για τα απαραίτητα έντυπα εγγραφής και να συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους.
Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα του προέδρου του Τ.Τ. Πλατάνου κ. Χριστοδούλου Αθ. ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εφέδρους αξκούς και το Δ.Σ. του ΣΕΑΝ που αποδέχθηκαν την πρόταση του να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στο χώρο αυτό και για την συμμετοχή τους σε αυτή.
Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των τεθνεώτων εφέδρων αξκών επαρχίας Αλμυρού.
Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν ο εκ μέρους του Δημάρχου Αλμυρού ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Λάρισας κ. Απ. Βερέμης και πολλοί έφεδροι αξκοί της επαρχίας Αλμυρού και Ν. Αγχιάλου.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Λάρισας κ. Απ. Βερέμης απήθυνε  χαιρετισμό και ευχαρίστησε για την πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση και συνεχάρη τον Πρόεδρο & το Δ.Σ. του ΣΕΑΝ Μαγνησίας για την άψογη οργάνωση και προετοιμασία και για την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και για την άψογη προετοιμασία και οργάνωση της συνάντησης αυτής.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ν Μαγνησίας Εφ. Ταγματάρχης (ΠΖ) κ. Κων/νος Καραδήμας ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Πλατάνου Αλμυρού και μέλους του ΣΕΑΝ για την προετοιμασία, την οργάνωση και την διάθεση του πολύ καλού χώρου του γηπέδου. Επίσης για την διάθεση νερών & αναψυκτικών, των μέτρων πρόληψης για τον COVID19 με αντισηπτικά, γάντια και μάσκες και την τακτοποίηση καθισμάτων ανά δύο μέτρα στο χώρο του γηπέδου, ώστε με ασφάλεια να διεξαχθεί η συνάντηση αυτή.Επίσης τον πρόεδρο του ΣΕΑΝ Λάρισας που παρέστη στην εκδήλωση και τον Αντιδήμαρχο κ. Παπαϊωάννου.        
Παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην ιστορία του ΣΕΑΝ που γιορτάζει φέτος τα 75 χρόνια λειτουργίας του και το έργο και τις δραστηριότητες που επιτελέστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα αναφέρθηκε στους σκοπούς των ΣΕΑΝ, τις προαγωγές και τα δικαιώματα των εφ. αξκών. Μετά προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από τις δράσεις του Συνδέσμου μέχρι σήμερα.
Αναμνηστικά επετειακά μετάλλια των 75 χρόνων ίδρυσης του ΣΕΑΝ Μαγνησίας απένειμε ο Πρόεδρος στον Αντιδήμαρχο Αλμυρού κ. Παπαϊωάννου, στον Πρόεδρο του ΣΕΑΝ Λάρισας κ. Βερέμη Απ. και τον πρόεδρο του Τ.Σ. Πλατάνου κ. Χριστοδούλου Αθ.
Ο Πρόεδρος & το Δ.Σ. ευχαριστεί όλους όσους εφ. αξκούς συμμετείχαν στην εκδήλωση και στο κάλεσμά μας αυτό, όπως επίσης και για την πρόθεσή τους να εγγραφούν στον Σύνδεσμό μας. Επίσης ευχαριστεί το μέλος μας κ. Χριστοδούλου Αθανάσιο για την υποστήριξη και προσωπική εργασία & χρόνο που διέθεσε για την επιτυχή διοργάνωση της συνάντησης αυτής.