Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

επαναπατρισμού της Ελληνικής Αποστολής

Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ Δ. Ελευσινιώτη στην τελετή επαναπατρισμού της Ελληνικής Αποστολής από το Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ – ΤΕΣΑΦ)



 Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Κων/νο Γκίνη, παρέστη την Τετάρτη 12 Δεκ 2012 στην τελετή επαναπατρισμού της Ελληνικής Αποστολής από το Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ – ΤΕΣΑΦ), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 34 Μ/Κ ΤΑΞ στο Στρατόπεδο «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Άσσηρο Θεσ/νικης.
        Η ΕΛΔΑΦ συγκροτήθηκε ως Μονάδα στην έδρα της 71 Α/Μ ΤΑΞ στις 14 Ιαν 2002 στο πλαίσιο συμμετοχής της Ελλάδας στη Διεθνή Δύναμη Ασφαλείας και Βοήθειας (ISAF). Περιλάμβανε τον Ειδικό Λόχο Μηχανικού Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΛΜΧΕΑ), Τμήμα Υποστήριξης – Ασφαλείας, Εθνικό Στοιχείο Υποστήριξης και μικρό αριθμό επιτελών στα επιτελεία της ISAF.

        Τον Ιούνιο 2005 η αποστολή μετονομάστηκε σε ΤΕΣΑΦ (Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν) και σε συνδυασμό με το 299 ΚΙΧΝΕ (από 22 Αυγ 2005 έως 02 Απρ 2007), την ΟΕΣΣΑΦ και το προσωπικό που αναπτύχθηκε σε επιτελεία αποτέλεσαν την ΕΛΔΑΦ-2. Στο ΤΕΣΑΦ υπηρέτησαν συνολικά 3.295 στελέχη (524 Αξιωματικοί και 2.771 Υπαξιωματικοί). Συνολικά, στο ΤΕΣΑΦ διετέλεσαν ως Διοικητές 28 Ανώτεροι Αξιωματικοί.
        Το έργο της Ελληνικής Δύναμης στο Αφγανιστάν περιλάμβανε διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατροφαρμακευτικού υλικού, ανακατασκευή κυβερνητικών κτιρίων, και συντήρηση έργων κοινής ωφέλειας, ανακατασκευή σχολείων και παιδικών χαρών, αποχιονισμό κατά τη χειμερινή περίοδο, έρευνα υπόπτων χώρων από εξειδικευμένο προσωπικό του ΤΕΝΞ και απόδοσή τους στις συμμαχικές δυνάμεις για την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας και τέλος, τη διάθεση προσωπικού και μέσων του Μηχανικού για τον απεγκλωβισμό Αφγανών πολιτών από τα ερείπια του Νοσοκομείου της Καμπούλ, που κατέρρευσε την 26 Ιουλ 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου