Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Προγραμματισμός δραστηριοτήτων 2015

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 30/3/2015 έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΑΝ Μαγνησίας με αποκλειστικό θέμα τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων για το 2015.

Κάθε μέλος του Δ.Σ υπέβαλε τις προτάσεις του και αφού αξιολογηθούν  και συζητηθούν θα ανακοινωθούν στα μέλη του ΣΕΑΝ για υλοποίηση. Για κάθε δραστηριότητα να γίνει ξεχωριστή επιτροπή από μέλη του ΣΕΑΝ οι οποίοι και θα προετοιμάσουν την κάθε δραστηριότητα με κάθε λεπτομέρεια.

Οι ιδέες αρκετές και πρωτότυπες και θα τις ανακοινώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι παρακάτω φωτό είναι από την σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ στο γραφείο του ΣΕΑΝ Μαγνησίας.
 
 Από αριστερά: Δουμουσιάρης Μαργαρίτης, Μπάτης Θανάσης, Μαραγκός Λεωνίδας, Χουλιάρας Αριστοτέλης, Πάνω: Νάσιος Αθανάσιος, Ρουσόπουλος Θωμάς, Καραδήμας Κώστας.
 
 
 


Επίσης στο γραφείο του ΣΕΑΝ διατίθενται μπλουζάκι μακό με το θυρεό του ΣΕΑΝ προς πώληση έναντι 10€ έκαστο.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Aπό την επίσκεψη Π. Καμμένου στις ΗΠΑ


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον  Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου και στην μετονομασία οδού στην Αστόρια σε οδό Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Παρέστη επίσης στην ετήσια Εθνική Σύνοδο της Κυπριακής Ομοσπονδίας όπου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα την πρόσκληση της Ομοσπονδίας των Κυπριακών Σωματείων. Τα προβλήματα του Ελληνισμού είναι κοινά και είναι σημαντικό ότι αυτή η συγκέντρωση γίνεται μεταξύ δύο ιστορικών ημερομηνιών, της 25ης Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 1ης Απριλίου, ημέρα του ξεσηκωμού της ΕΟΚΑ. Δύο διαφορετικοί ξεσηκωμοί, που οδήγησαν όμως στη λευτεριά.
 
Έχουμε το μεγάλο εθνικό θέμα, το Κυπριακό, το οποίο παραμένει πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Την ώρα που παραβιάζονται διεθνείς κανόνες και την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρεμβαίνει και τις επιλύει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το Κυπριακό ως το θέμα που ακριβώς είναι, θέμα εισβολής, κατοχής και παραβίασης των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
 
Οι διαμορφούμενες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σταθερότητα στην περιοχή και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παίζουν σημαντικό ρόλο για αυτή τη σταθερότητα. Η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος, που λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS.
 
Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο για να επιλυθεί χρειάζεται η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα της Ελλάδος και της Κύπρου, η συνεργασία με το Ισραήλ και με τις χώρες οι οποίες δέχονται την επίθεση του εξτρεμισμού και αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση και νέων κανόνων πλέον στην ευρύτερη περιοχή. Η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση και θεωρώ ότι πλέον ανοίγονται νέες προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος».
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έχετε μιλήσει για τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής όσον αφορά την Ελλάδα. Θα θέλατε να μας πείτε λίγο περισσότερα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ξεκάθαρη η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και προσωπικά του Προέδρου Ομπάμα και στη δήλωση για την 25η Μαρτίου, που είναι μια πολύ σημαντική δήλωση, δεν είναι μία τυπική δήλωση Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του προς την κ. Μέρκελ και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και να μην υπάρχει αυτή η ασφυκτική πίεση προς τη χώρα θεωρώ ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε οδηγηθεί πλέον σε μία πορεία προς τη λύση της πίεσης την οποία δέχεται η Ελλάδα κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.
Δεν σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία. Στη συνάντηση που είχα με την κ. Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to governmentagreement με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αυτό θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν, σε μια λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα.
 
Η αμυντική συνεργασία είναι άριστη, θέλω να σας πω ότι ήδη υπογράψαμε μια πολύ μεγάλη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό για τα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και θα προχωρήσει η συνεργασία και στην αναβάθμιση με την Lockheed Martinτων αεροσκαφών F-16. Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στη συνάντηση που θα έχω την 21η Μαΐου, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη βοήθεια σε παροχή αμυντικού υλικού δωρεάν και σε συνεργασίες. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην καλύτερη οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτως ή άλλως το προσωπικό έχει πλέον υψηλό ηθικό και άριστη οργάνωση για την αντιμετώπιση κάθε απειλής.

ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ποια ήταν η απάντηση της κ. Νούλαντ στην πρόταση αυτή που κάνατε;

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η απάντηση είναι ότι θα το εξετάσουν, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να δουν και αν τους ενδιαφέρει μία G tocompany agreement, δηλαδή συνεργασία με εταιρείες. Βεβαίως, οποιαδήποτε συνεργασία είναι αυτή και με οποιονδήποτε τρόπο, νομίζω ότι θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Την Παρασκευή, θα φύγω πιο νωρίς από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, θα υποδεχτούμε ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα το υποδεχτώ εκ μέρους της κυβέρνησης με την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, ομόλογού σας, που γκριζάρει πάλι περιοχές στο Αιγαίο με 16 ελληνικά νησιά;

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι χάρτες δεν γκριζάρουν με μαύρα μολύβια. Με την ιστορία και με το αίμα των λαών γκριζάρουν.

ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αν σας πουν οι Αμερικανοί γιατί δεν δέχεστε και τη συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους, εμείς τι τους λέμε; Μας προτείνετε εμάς και όχι τους Τούρκους που είναι γείτονες, εμείς τι τους λέμε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατ’ αρχήν εμείς έχουμε πει ότι όσον αφορά στην Κύπρο, είναι ξεκάθαρη η κυπριακή κυβέρνηση, ότι βεβαίως, και για τους Τουρκοκυπρίους, στα θέματα των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην περιοχή εκεί, θα υπάρξει το δίκαιο μερίδιο και η κυπριακή κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη.

ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δε μιλάω για την Κύπρο, μιλάω για το Αιγαίο, κοντά στο Καστελόριζο, αυτό λέω.

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν έχετε κάποια διαφορετική άποψη, εσείς προσωπικά, αλλά δε νομίζω, γιατί σας παρακολουθώ, το Αιγαίο είναι ελληνικό, υπάρχουν συγκεκριμένα θαλάσσια σύνορα, ο χώρος και το υπέδαφος ακολουθούν τα χωρικά ύδατα και τα εδάφη, τα οποία δεν είναι υπό αμφισβήτηση, ούτε υπάρχουν γκρίζες περιοχές.

Το αμερικανικό «πακέτο» όπλων για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ

 
 
Με προγράμματα ύψους 2,72 δισ.$ επιχειρεί η κυβέρνηση να «εξαγοράσει» την αμερικανική υποστήριξη σε θέματα που έχουν και να κάνουν και με τις σχέσεις της χώρας με την ευρωζώνη.
Τα προγράμματα αυτά αναμένεται να συζητήσει ο υπυοργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος στις ΗΠΑ στις 21 Μαΐου κατόπιν πρόκλησης του Αμερικανού ομολόγου του Άστον Κάρτερ «αναθερμαίνοντας» έτσι και το σκηνικό της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.
Η επίσκεψη του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ αποτελεί και την πρώτη δια ζώσης  επαφή υπουργού της νέας κυβέρνησης με την αντίστοιχη αμερικανική και αυτό καταδεικνύει την κινητικότητα που υπάρχει στο θέμα όχι μόνο της αμυντικής διπλωματίας αλλά και γενικότερα.
Η ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο Έλληνας υπουργός στο αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται να περιστραφεί σε καίρια ζητήματα εξοπλισμού των ΕΔ ζητήματα τα οποία υπάρχουν σε εκκρεμότητα αλλά είναι σημαντικά και κρίσιμα για το αξιόμαχό τους.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Π. Καμμένος πρόκειται να θέσει πέντε σημαντικά θέματα που αφορούν την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία στο τραπέζι και που άπτονται του εξοπλιστικού περιβάλλοντος.
Αυτά είναι:
Ελικόπτερα Chinook. Στο συγκεκριμένο θέμα όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι βαίνει προς υλοποίηση. Ο υπουργός Εθνικής άμυνας φαίνεται αποφασισμένος να τελειώνει με την προμήθεια ενώ από πλευρά ΗΠΑ δεν υπάρχει κανένα σχετικό κώλυμα. Υπενθυμίζεται  ότι η αμερικανική υπηρεσία στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας DSCA ανακοίνωσε στις 11 του περασμένου Δεκεμβρίου την έγκριση προμήθειας 10 CH-47D Chinook από τα από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού  με συνολικό κόστος προμήθειας τα 150 εκατ. $.
Ελικόπτερα UH-60L/Μ: Σε καλό δρόμο βρίσκεται και το θέμα απόκτησης ελικοπτέρων εφόδου UH-60L από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού ύψους σχεδόν 500 εκατ. $. Η ΑΣ χρειάζεται τα ελικόπτερα και μάλιστα σύντομα προκειμένου να αντικατασταθούν τα πολυάριθμα και εποχής Βιετνάμ UH-1H τα οποία έχουν ξεπεράσει το αποδεκτό όριο επιχειρησιακής τους εκμετάλλευσης. Η αμερικανική προσφορά αφορά 30 ελικόπτερα και η έγκριση της προμήθειάς τους από την αμερικανική DSCA επίκειται.
Άρματα μάχης Μ!Α1 Abrams: Η υπόθεση της προμήθειας 90 αρμάτων μάχης (δύο επιλαρχίες) Μ1Α1 από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού με κόστος 270 εκατ. $ βρίσκεται στις εκκρεμότητες της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας εδώ και τέσσερα χρόνια τουλάχιστον.
Παρά το γεγονός ότι ο ΕΣ αρχικά ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση 400 αρμάτων  τελικά ο αριθμός που φαίνεται να προκρίνεται είναι αυτός των 100 αρμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ επιθυμεί να «σπρώξει» προς επίλυση το θέμα θέτοντάς το στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Αμερικανό ομόλογό του.
 Ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο της προμήθειας 110 Leopard 2A4 αοο τα αποθέματα του γερμανικού Στρατού (καθώς οι Γερμανοί δήλωσαν αδυναμία εξαιτίας της ρωσικής…  απειλής) η προμήθεια των Abrams καθίστανται περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Ο βασικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι η απόσυρση των M 48MOLF από τα νησιά και η αντικατάστασή τους με τα Leopard 1A5 ούτος ώστε η ηπειρωτική Ελλάδα να μείνει μόνο με σωλήνες των 120 χλστ. καθώς τα Μ1Α1 αναμένεται να αναπτυχθούν στο Λιτόχωρο σε πρώτη φάση. Σε δεύτερο χρόνο με την προμήθεια επιπρόσθετων Μ1Α1 θα γίνει δυνατή η μετακίνηση όλων των Leopard 1A5 στα νησιά.
Αναβάθμιση F-16: Συνιστά την μεγαλύτερη εκκρεμότητα από πλευράς ΠΑ ενώ το κόστος του προγράμματος αναμένεται να φτάσει μέχρι τα 1,8 δισ.$. Μετά τη λύση του θέματος της αναβάθμισης των 19 ή 17 Mirage 2000EGM/BGM το οποίο φαίνεται να βρίσκει το δρόμο του η αναβάθμιση των F-16 με ραντάρ AESA έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα από πλευράς ΠΑ και είναι και αυτό ένα από κύρια ζητήματα που θα τεθούν από τον Π. Καμμένο στις συναντήσεις που θα έχει στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Σε ότι αφορά την αναβάθμιση των R-3A του ΠΝ το θέμα έχει δρομολογηθεί και σύντομα το πρώτο αεροσκάφος θα βρίσκεται στη διάθεση της 353ΜΝΑΣ. Γενικότερα οι συναντήσεις και οι συζητήσεις που θα έχει ο Έλληνας ΥΕΘΑ θεωρούνται κρίσιμες και καθοριστικές για το εξοπλιστικό μέλλον των ΕΔ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Γενέθλια Ημέρα των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΣΧΑΛ

Γενέθλια Ημέρα των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΣΧΑΛ

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο Αττικής, η τελετή από τον εορτασμό της γενέθλιας ημέρας 60 χρόνων από την ίδρυση της, παρουσία του Α΄ Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο κ. Ανδρέα Ηλιόπουλο.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ, Υποστράτηγος κ. Νικόλαος Μανωλάκος και πλήθος προσκεκλημένων.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Πυροβολητής σε Leopard 2 HEL ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας στον Έβρο



Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στη Θράκη με επίσκεψη στην έδρα του Δ΄ Σώματος Στρατού (ΔΣΣ), στην Ξάνθη. Επισκέφθηκε επίσης το στρατηγείο της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXV ΤΘΤ), μονάδα στην οποία είχε και ο ίδιος διατελέσει διοικητής το 2004-2005.


Κατόπιν, ο κ. ΥΦΕΘΑ συμμετείχε ο ίδιος σε εκπαιδευτική άσκηση στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι, ως μέλος του πληρώματος ενός άρματος μάχης Leopard 2 HEL, στη θέση του πυροβολητή, πραγματοποιώντας βολές επί σταθερού και κινούμενου στόχου.


Λίγο πριν είπε τα εξής σε παρόντες εκπροσώπους των ΜΜΕ:


«Mε την ευκαιρία της εκπροσώπησης της κυβέρνησης στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη, επισκέφθηκα και τις μονάδες του Εβρου και σήμερα είμαστε εδώ στο Δ΄Σώμα και στην Ταξιαρχία και στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης για να δείξουμε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις  διασφαλίζουν την ακεραιότητα της χώρας, παρέχουν ασφάλεια ώστε ο ελληνικός λαός, ο υπόλοιπος ελληνικός λαός,  να ασχολείται με τα καθημερινά του καθήκοντα και τον καθημερινό αγώνα για την ανάπτυξη και την επιβίωση.


Και παράλληλα, προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η σημερινή κυβέρνηση εδραιώνει τις συνθήκες φιλίας με τις γειτονικές χώρες . Προωθούμε συνεργασίες, έχουμε κάθε διάθεση για καλές σχέσεις με τους γείτονες, πλην όμως, είμαστε υποχρεωμένοι – και αυτό θα κάνουμε- να συνεχίσουμε να παρέχουμε ασφάλεια στον ελληνικό λαό, να διασφαλίζουμε την εδαφική ακεραιότητα του τόπου μας».


Δημοσιογράφος: Αυτό το τριήμερο είναι για σας και ένα ταξίδι μνήμης, θα λέγαμε. Εχετε υπηρετήσει σε αυτές τις περιοχές. Συναισθήματα, σκέψεις...


Ν. Τόσκας: «Πράγματι, είμαι συγκινημένος. Ημουν διοικητής το 2004-2005 σε αυτήν την Ταξιαρχία  και είναι ωραίες αναμνήσεις, συγκινητικές στιγμές, να γυρίζεις πάλι στα παλιά και στις ενθυμίσεις τις παλιές».


Δημοσιογράφος: Εδώ σήμερα στο Πεδίο Βολής θα επιχειρήσετε με τα τεθωρακισμένα ξανά, τί θα κάνετε;


Ν. Τόσκας: Θα κάνω  βολή με ένα άρμα Leopard 2 HΕL για να δω και την καινούρια τεχνολογία, να θυμηθώ και κάποια παλιά  και ...να νοιώσω και λίγο μικρότερος. Είναι τα ανθρώπινα, τα οποία δεν πρέπει να τα διώχνουμε από πάνω μας».