Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ο Α” Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντγος κ. Νικόλαος Ταμουρίδης στη Σχολή Ευελπίδων – Βιογραφικό

Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,


Νικόλαος Ταμουρίδης Α Υπαρχηγός ΓΕΣΟ επικεφαλής της στρατιωτικής εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς Α” Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντγος κ. Νικόλαος Ταμουρίδης επισκέφθηκε πρόσφατα τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη ΣΣΕ τον υποδέχθηκαν με τις δέουσες τιμές τόσο ο Διοικητής της ΣΣΕ Υπτγος κ. Ηλίας Λεοντάρης όσο και η ακαδημαϊκή ηγεσία της ΣΣΕ. Ειδικότερα, ο κ. Α” Υπαρχηγός συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΣΣΕ συναντήθηκε με τον Κοσμήτορα της ΣΣΕ Καθηγητή Δρ. Ανδρέα Δημητρίου καθώς και με τρεις Διευθυντές της ΣΣΕ Καθηγήτρια Δρ. Άννα-Μαρία Βιδάλη, Καθηγητή Δρ. Νικόλαο Δάρα, Αν.Καθηγητή Δρ. Θρασύβουλο Παξινό (απουσίαζε ο τέταρτος Διευθυντής Αν. Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη). Σύμφωνα με τους Καθηγητές της ΣΣΕ ο νέος Α” Υπαρχηγός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση των Ευελπίδων και υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορεί για την ενίσχυση της ΣΣΕ. Σύμφωνα με την Καθηγητρία κ. Άννα-Μαρία Βιδάλη «….πρόκειται για ένα Στρατηγό με σημαντικές σπουδές στις ΗΠΑ σε θέματα επιτελικής διοίκησης που διακρίνεται για την ευγένεια του και την αγάπη για τους Ευέλπιδες. Είναι ο πρώτος Α” Υπαρχηγός ΓΕΣ που επισκέφθηκε ο ίδιος το γραφείο του Κοσμήτορα ΣΣΕ αντί να συναντηθεί μαζί του στο γραφείο του Διοικητή ΣΣΕ  – μια συμβολική πράξη που δείχνει πόσο εκτιμά το ακαδημαϊκό επιτελείο της ΣΣΕ».
Ο Διευθυντής του EKEO, Αν.Καθηγητής ΣΣΕ Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, τα στελέχη του ιδρύματος EKEO καθώς και τα μέλη της Ομάδας ΣΣΕ «Ευέλπιδες Έλληνες» εύχονται στον νέο Α” Υπαρχηγό επιτυχίες και δημιουργική θητεία. Ακολουθεί το βιογραφικό του Α” Υπαρχηγού ΓΕΣ:
Ημερομηνία Γεννήσεως11 Απριλίου 1958
Τόπος ΓεννήσεωςΠυλαία Αλεξανδρουπόλεως
Οικογενειακή Κατάσταση
Έγγαμος
1 Υιό (4ετης Εύελπις)
1 Κόρη (3ετης Μαθήτρια ΣΣΑΣ)
1 Κόρη (Μαθήτρια Λυκείου)
Εκπαίδευση
Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξη 1980 (Ανθυπολοχαγός Πεζικού)
Παρακολούθησε το σύνολο των Σχολείων του Πεζικού και της Αεροπορίας Στρατού
Απόφοιτος της Σχολής Διοικήσεως και Επιτελών των ΗΠΑ
Aπόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου
Απόφοιτος της Διακλαδικής Σχολής Επιτελών Άμυνας
Aπόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας
Ξένες Γλώσσες
Αγγλικά
Τουρκικά
Σταδιοδρομία

26 Ιουλίου 2012 – σήμερα

Α΄Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), κατόπιν απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ)

2010 – 2012

Υποδιοικητής – Επιτελάρχης του NDC-GR

2008-2010

Διοικητής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού

2007 – 2008

Υποδιοικητής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού

2006 – 2007

Επιτελάρχης 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού

2005 – 2006

Διοικητής 2ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού

Προγενέστερες Θέσεις

Διοικητής Υπομονάδων Πεζικού και Υπομονάδων -Μονάδας Αεροπορίας Στρατού.
Επιτελής στην XVI M/K Mεραρχία Πεζικού και στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού..
Επιτελής των Στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Νάπολη (AFSOUTH) και την Κωνσταντινούπολη (NRDC-T).
Διαμνημονεύσεις ΜετάλλιαΤου έχουν απονεμηθεί όλες οι διαμνημονεύσεις και τα μετάλλια που προβλέπονται από τον βαθμό του.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή Εξαγωγών Άμυνας και Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ (SIBAT) κ. Shmaya Avieli στο ΥΠΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Διευθυντή Εξαγωγών Άμυνας και Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ (SIBAT) κ. Shmaya Avieli.
Ο κ. Avieli, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, συνοδευόταν από τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Arye Mekel.
Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα, είχε ως αντικείμενο... την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών σε όλα τα επίπεδα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ




Την 29 Αυγούστου 2012, o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, Πτέραρχο Simeon Simeonov, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Πτέραρχος Simeon Simeonov θα επισκεφθεί το Γ’ ΣΣ/NDC-GR, την 71 Α/Μ ΤΑΞ, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012








Kοπή πίτας 2012στη ΛΑΦ Βολου.


 

 
   από δεξιάν οι συνάδελφοι   Μαργαρίτης Δουμουσιάρης , Ελευθέριος Λ’αμπρου ,Βασ.Φώτου ,Εμμανουηλ Παυλής και Νικολαος Ιωάννου.


Από την Βράβευση του εφ.Αξιωματικου κου Δημητρίου Κατσέμη τ.Δντου Χημείου βόλου
αριστερα ο συνάδελφος κος Γεράσιμος Νάκας και Δεξια ο συνάδελφος κος Αντώνιος Ζιούρας

 ο τυχερος της χρονιας συνάδελφος κος Αθανάσιος Μπάτης


 


Βραβευση αντιστρατήγου κου Ιωάννη   Τουρναβίτη






Smith & Wesson M&P 9mm

Smith & Wesson M&P 9mm Carry and Range Kit ,πιστολι ειδικων δυνάμεων και αποστολών ..Τιμή: 885.00 στην Ελληνική αγορά.


Smith & Wesson M&P 9mm
Carry and Range Kit

  • Μοντέλο: M&P9 Carry and Range Kit
  • Διαμέτρημα: 9mm
  • Χωρητικότητα: 17 σφαίρες.
  • Ενέργεια: Striker Fire Action
  • Μήκος κάννης: 4.25" / 10.8 cm
  • Συνολικό μήκος: 7.625" / 19.4 cm
  • Συνολικό ύψος: 5.5" / 13.9 cm
  • Φάρδος: 1.2" / 3.048 cm
  • Βάρος χωρίς γεμιστήρα: 24.0 oz. / 680.4 g
  • Εμπρόσθια σκοπευτικά: Άσπρες τελείες.
  • Πίσω σκοπευτικά: Ατσάλινα, χαμηλού προφίλ.
  • Λαβή: τρείς διαφορετικές εναλλασσόμενες (palmwell)
  • Υλικό κατασκευής: Πολυμερικό frame.
    κλείστρο/Ανοξείδωτο ατσάλι.
    κάννη/ Ανοξείδωτο ατσάλι.
  • Φινίρισμα: Μαύρο Melonite®, 68HRc.
  • Χρήση: Προσωπική ασφάλεια.
    Ειδικές δυνάμεις.
    Σκοποβολή.


Συνοδεύεται με:
·         Tρείς γεμιστήρες.
·         Θήκη όπλου & διπλή Γεμιστηροθήκη Blade- tech.
·         Σύστημα φόρτωσης γεμιστήρων Uplula.
·         Οτοασπίδες S&W.


Τρίτη 28 Αυγούστου 2012





φώτο 2007.
  Μεσοποταμία Μακεδονίας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του στρατηγού ΜΑΚ ΦΛΙΤ
ο πρόεδρος μας αριστερά ,ο εγγονός του στρατηγού ΜΑΚ ΦΛΙΤ ο Νεότερος με την  Ελληνική σημαία.

 ο πρόεδρος μας στο κέντρο της αναμνηστικης φώτο. Πάντα Παρόντες .

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΗΡΩΙΚΩΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΛΛΥΡΙΑΣ.

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων - ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 12 Αυγούστου 2012, με συνδιοργανωτές την Εθνική Φρουρά, την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εθελοντών Αγωνιστών 1963 – 64, την Παγκύπρια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων, τελέστηκε από τον Ι.Ν. Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων στις μάχες Τηλλυρίας, τον Αύγουστο 1964.

Δρομείς του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων μετέφεραν φλόγα από το ύψωμα Λωρόβουνος, όπου είχαν διεξαχθεί οι επικές νικηφόρες μάχες της 31 Μοίρας Καταδρομών, έως και το προαύλιο του ναού. Το τρισάγιο ακολούθησε ονομαστικό προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων. Το εκκλησιαστικό μνημόσυνο τελέστηκε πρωτοστατούντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄.

Προηγήθηκε φύτευση απολλώνιας δάφνης και πένθιμων κυπάρισσων, στο χώρο πέριξ του μνημείου πεσόντων καταδρομέων στις παρυφές του Λωρόβουνου.

 


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ Λ.Ε.Κ.ΑΛ. ΠΙΕΡΙΑΣ στο 3ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟΥ 2012!



Η Σχολή Αλεξιπτωτιστών της Ελληνικής Αεροπορικής Ακαδημίας διοργάνωσε το 3ο Σεμινάριο Αγωνιστικής Ακρίβειας Αλεξιπτώτου 2012 όπου έλαβε χώρα στο Αεροδρόμιο της Πάχης των Μεγάρων στις 03, 04 & 05 Αυγούστου2012.
Στο αεροδρόμιο και στην ζώνης ρίψεων της Πάχης των Μεγάρων, την Παρασκευή 03 Αυγούστου και ώρα 17:00 - 19:00 πραγματοποιήθηκε θεωρητική εκπαίδευση στο χώρο διδασκαλίας της Ακαδημίας και Σάββατο 04 Αυγούστου, Κυριακή 05 Αυγούστου εναέρια εκπαίδευση.

Βασικοί ομιλητές του Σεμιναρίου ο Εκπαιδευτής-Εξεταστής Αλεξιπτωτιστών κ. Ιωάννης Λυκάκης και κα. Μαρία Λυκάκη πρωταθλητές Ελλάδος στο αγώνισμα της ακρίβειας προσγειώσεων .

Οι Αλεξιπτωτιστές της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών Ν.Πιερίας που συμμετείχαν στο Σεμινάριο απόκτησαν γνώσεις σε θέματα αγωνιστικής ακρίβειας, επιδείξεων (DEMO) και ασφάλειας σε περιπτώσεις προσγείωσης εκτός Ζώνης Ρίψεων.


ΠΗΓΗ : http://katadromeispierias.blogspot.gr/

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Πιλότοι και τεχνικοί Canadair,στα πύρινα μέτωπα

Οι "καμικάζι" της Ελευσίνας! Πιλότοι και τεχνικοί Canadair,στα πύρινα μέτωπα



Οι πιλότοι και οι τεχνικοί των πυροσβεστικών αεροσκαφών έχουν αναλάβει σχεδόν ολοκληρωτικά το έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών σ΄όλη τη χώρα. Όχι μόνο φέτος. Κάθε χρόνο τις τελευταίες…δεκαετίες. Με τη πρώτη φλόγα άπαντες οι αρμόδιοι καλούν τους “καμικάζι” της Ελευσίνας για να τους σώσουν. Άσχετα από τις καιρικές συνθήκες και τις δυσκολίες που πολλές φορές μετατρέπουν τις αποστολές αεροπυρόσβεσης σε αποστολές αυτοκτονίας,όλοι θέλουν ένα αεροπλάνο πάνω από τη περιοχή τους! Και όταν αυτό είναι αδύνατο να συμβεί …βγαίνουν και παραπονούμενοι!

Στα Νέα ,δημοσιεύθηκε το “πορτραίτο” ένος “καμικάζι” των πυροσβεστικών. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τον “γνωρίσουμε”.

Ο αντισμήναρχος, διοικητής του Σμήνους Μετεκπαίδευσης της 113 Πτέρυγας Μάχης στη Θεσσαλονίκη, είναι ένας από τους άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας που κάθε καλοκαίρι ρίχνονται στη μάχη για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Μια μάχη που, όπως λέει, είναι αγώνας απέναντι στον εαυτό σου και τις αγωνίες σου, που πρέπει να κατανικήσεις για να μπορέσεις να παλέψεις με τα απρόβλεπτα στοιχεία της φύσης

Ο θεσσαλονικιός αντισμήναρχος ονειρευόταν από μικρός να γίνει πιλότος. Σήμερα, στα 44 χρόνια του, μετρά 2.800 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.600 με πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ είναι διοικητής του Σμήνους Μετεκπαίδευσης της 113 Πτέρυγας Μάχης.
Αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην Καλαμάτα, υπηρέτησε στην 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης και στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου ως ιπτάμενος σε μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και σε επιτελικές θέσεις. Τον Οκτώβριο του 2000 άρχισε να πιλοτάρει Καναντέρ, αρχικά ως συγκυβερνήτης και στη συνέχεια ως κυβερνήτης, αρχηγός σχηματισμού μοίρας και εκπαιδευτής. Εκτοτε έχει δώσει το «παρών» στα περισσότερα μεγάλα πύρινα μέτωπα, όπως στην Αθήνα το 2005, στην Κασσάνδρα το 2006 και στην Πελοπόννησο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πυρκαγιές το 2007.

ΟΡΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ. Τα συναισθήματά του κάθε φορά που αντικρίζει τις φλόγες από ψηλά είναι ανάμεικτα, αλλά πάντα τα ίδια. «Από τη μια βλέπεις με πόνο ψυχής να καίγεται το σπίτι σου, η πατρίδα σου. Από την άλλη θέλεις να κάνεις ό,τι είναι δυνατόν για να σώσεις τους ανθρώπους, τις περιουσίες τους και το δάσος. Και βέβαια το τρομακτικό αυτό θέαμα σου προκαλεί δέος, γιατί πρέπει να μπεις μέσα στις φλόγες. Ο φόβος υπάρχει πάντα, γιατί ξέρουμε ότι όλα μπορούν να συμβούν ακόμα και στον πιο έμπειρο πιλότο. Το πιο καθοριστικό, λοιπόν, είναι να μπορείς να ελέγξεις τους φόβους και τις ανησυχίες σου, χωρίς να παραβείς τα όρια τους σκάφους, αλλά και τα δικά σου, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές σου. Εξάλλου, τα δυστυχήματα που συνέβησαν δεν οφείλονταν σε βλάβη του σκάφους, αλλά σε ανθρώπινα λάθη», λέει.
Κάθε επιχείρηση κατάσβεσης έχει μεγάλες δυσκολίες. Αλλωστε, για να κληθούν να συνδράμουν τα Καναντέρ, η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις επίγειες δυνάμεις. Τα αεροσκάφη συχνά αναγκάζονται να πλησιάσουν ακόμα και μόλις 30 μέτρα πάνω από τη φωτιά, εκεί όπου αναπτύσσονται θερμοκρασίες που μπορεί να αγγίξουν και τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, πετώντας με ταχύτητα μέχρι και 250 χιλιόμετρα την ώρα. Κι όλα αυτά με ανέμους να πνέουν σε ένταση ακόμα και 9 μποφόρ, με κίνδυνο να σπάσει το αεροσκάφος από τις αναταράξεις. Υπό τις ίδιες συνθήκες καλούνται να ανεφοδιάζουν το αεροσκάφος με νερό. Μια διαδικασία που δεν κρατά περισσότερα από δώδεκα δευτερόλεπτα, αλλά απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς και συντονισμένους χειρισμούς από κυβερνήτη και συγκυβερνήτη και ταυτόχρονα μεγάλη δύναμη, αφού το χτύπημα στο κύμα είναι πολύ έντονο, ειδικά όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη.
Ωστόσο, το πιο δύσκολο για όλους τους πιλότους είναι η απρόβλεπτη φωτιά που δεν επιτρέπει σχεδιασμούς. «Για τη φωτιά δεν υπάρχει δυστυχώς σύστημα πρόβλεψης. Ρίχνεις το νερό, ξαναγεμίζεις και επιστρέφεις... σε μια άλλη φωτιά. Δεν ξέρεις ποτέ πώς θα γυρίσει μέσα στο επόμενο λεπτό», περιγράφει.
Στις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται για ημέρες, αλλά και στις περιόδους που ξεσπούν πολλές φωτιές σε διαφορετικά σημεία - πράγμα καθόλου σπάνιο για την καλοκαιρινή περίοδο - τα ωράρια είναι εξαντλητικά. Πολλές φορές ο Χ. Χαρούσης αναγκάστηκε επί πολλές ημέρες να κάνει τρεις τρίωρες αποστολές την ίδια ημέρα, εκτελώντας μεγάλες διαδρομές με ενδιάμεσο διάλειμμα μισής ώρας και ανάπαυση μόνο τις νυχτερινές ώρες, που είναι αδύνατη η πτήση. Μάλιστα, ο ίδιος κάποια στιγμή αναγκάστηκε να παραμείνει στην Ελευσίνα για έναν ολόκληρο μήνα, προκειμένου να συνδράμει σε διάφορα μέτωπα. Ακόμα, όμως, και στις «ήρεμες» ημέρες είναι σε επιφυλακή, αφού, εφόσον παραστεί ανάγκη και κληθεί, θα πρέπει να είναι έτοιμος για αναχώρηση μέσα σε 20 λεπτά.
Η μεγάλη αυτή κούραση, όμως, ισοσκελίζεται από το συναίσθημα που του αφήνει κάθε επιτυχημένη αποστολή. «Η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη όταν βλέπεις ότι το σύστημα λειτούργησε και ότι καταφέραμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να προστατεύσουμε το δάσος». Η ικανοποίηση αυτή, άλλωστε, είναι εκείνο που τον κάνει να αντιπαρέρχεται την αρνητική κριτική για αναποτελεσματικότητα. «Ο κόσμος δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Οτι, για παράδειγμα, υπάρχουν σημεία που το σκάφος δεν μπορεί να πλησιάσει. Και όταν καεί το σπίτι σου, είναι λογικό να αντιδράς και να επιρρίπτεις ευθύνες, ακόμα και σε όσους δεν φταίνε», αναφέρει.
Στα μάτια των περισσοτέρων, πάντως, οι πιλότοι των Καναντέρ είναι ήρωες. Ο Χαρίτων Χαρούσης ξέρει ότι επιτελεί πολύ σημαντικό λειτούργημα, όμως πιστεύει πως κάνει απλά το καθήκον του. «Πίσω από εμάς υπάρχει πολύς κόσμος, που κάνει ουσιαστική δουλειά. Αυτοί που συντηρούν τα αεροσκάφη, φτιάχνουν τους ασυρμάτους, αναλαμβάνουν τους εφοδιασμούς. Και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα».
Για να αντεπεξέλθεις σε μια τόσο απαιτητική δουλειά χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση. Στη διάρκεια της καριέρας του ο Χαρίτων Χαρούσης επέκτεινε τις γνώσεις του στο Σχολείο Ελεγκτών Αέρος Επιφανείας, τη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, ενώ εκπαιδεύτηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. Στον ελεύθερο χρόνο του, ανάμεσα στις πτήσεις και την εκπαίδευση των νέων συναδέλφων του, παίζει κιθάρα και τραγουδά στο ερασιτεχνικό ρεμπέτικο σχήμα Ηλεκτρική Κομπανία του Πολιτιστικού Συλλόγου της ΔΕΗ. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά σχετικά με τις πτήσεις και την αεροπορία για θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος, ενώ έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τη συγγραφή δύο ειδικών περιοδικών για την Ελληνική Αεροπορία στον πόλεμο του 1940-1941 και στην εποχή των αεριωθούμενων 1951-1969. Σε όλες του τις δραστηριότητες σύμμαχοι και συμπαραστάτες είναι η οικογένειά του, η γυναίκα και τα δυο παιδιά του, ο 15χρονος γιος και η 11χρονη κόρη του.
Παρότι δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει άμεσα την καριέρα του, το ενδεχόμενο να φύγει από την ενεργό δράση δεν τον τρομάζει, αφού, όπως λέει, υπάρχουν πολλά πράγματα που ελκύουν το ενδιαφέρον του και δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί. Ονειρό του, πάντως, είναι να ασχοληθεί πιο εντατικά με την ιστορία της πολεμικής αεροπορίας, στήνοντας και μία ιστοσελίδα. «Η ιστορία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πάρα πολύ πλούσια, όμως πολύ λίγοι τη γνωρίζουν. Και πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να τη μάθουν, για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, κάτι που βλέπουμε να γίνεται συνέχεια», καταλήγει. 

Οι Έλληνες πουλάνε νησιά;;;;

"Οι Έλληνες πουλάνε νησιά όπως τα Ιμια"


του  MANΩΛΗ  ΚΩΣΤΙΔΗ

Οι τούρκοι βρήκαν αφορμή τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την πώληση ή ενοικίαση βραχονησίδων και αρχίζουν τα δικά τους πικρά σχόλια όπως ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να πουλήσει νησιά όπως τα Ίμια!
“ Πως η Ελλάδα θα πουλήσει τα δικά της «Καρντάκ»(σ.σ Ιμια)” είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Sabah η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά « Η Ελλάδα πήρε την απόφαση να νοικιάσει τις βραχονησίδες όπως το «Καρντάκ» σε ξένους επενδυτές. Αυτή η απόφαση κινητοποιεί και Τούρκους επενδυτές.
Η τουρκική εφημερίδα στο δημοσίευμα γράφει « η ανακοίνωση που έγινε σχετικά με τα ελληνικά νησιά το οποίο είναι ευαίσθητο θέμα λόγω των διαφωνιών Τουρκίας και Ελλάδας , προκάλεσαν το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών.
Η Sabah κάνει αναφορά σε τιμές νησιών τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες και αναφέρει πως τα ακατοίκητα νησιά μέχρι σήμερα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μόνο μετά από έγκριση του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδος και του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

CIOR
Interallied Confederation of Reserve Officers
English | Français

PfP and Outreach Workshop 2012

Start: 2012-10-16 | End: 2012-10-21
Location: Leptokaria, Greece
Please see the current program of the CIOR PfP & Outreach workshop 2012, the official invitation and the registration form below.

The workshop is organized by the CIOR PfP & Outreach committee. Please contact the committee for further information.


Professor Gregorios Kostaras, President of Supreme Panhellenic Federation of Reserve Officers (SPFRO) and Major (R) Dimitar Popov, (BG) Chairman have the great honor to invite you to the 2012 PFP&O Workshop in Leptokaria – Greece on 16th-21st October 2012.

The Workshop will be held in a 4star luxury hotel resort “POSEIDON PALACE” on the seashore of Leptokaria, 80 km south of Thessaloniki on Tuesday 16 to Sunday 21 October 2012.

The main theme of the Workshop is “Peace as symbol of life and the role of Reserve Officer”. Three Working Groups will scrutinize the theme which is divided in three subtitles for the dedicated Working Groups:
WG 1 : Operational reinforcements
WG 2 : Civil and educational commitments
WG 3 : Enterprise support and CIMIC benefits.

French, UK, and Hungary Lecturers are expected to speak on the topic “Reserve System” in their countries. Greek lecturers on:


a) “The National Greek Defense System and the role of Reservists”
b) “Greek Company’s Manager pro-reserve testimony”
c) “The Greek High Military Academy’s contribution for peace”

A good balance is been established by the Greek Organising Committee (GOC) between the Workshop production and the introduction to the regional heritage, as well as a promising entertainment program.

A special visit to a nearby military campus (in Litochore) where we shall see reservists in exercise with tanks. We expect 2-6 participants from each country.

Registration fee, prior 14th September is €250 per person in double room, €375 per person in single room. Registration after 14th September bearing an additional charge of €50. Registration includes 5 nights accommodation in the hotel, all coffees, meals, including the Gala Dinner, visit to the archaeological sites and transportation.
Please be sure of the entire dedication of the GOC and the Executive Team to get all participants enjoy the Greek PFP&O Workshop.

For any question or clarification please contact the Executive Manager and liaison officer Victor Tsingis or George Aslanides, GOC Chairman.

YOU ARE ALL WELCOME!
Professor Gregorios Kostaras, SPFRO President
Major (R) Dimitar Popov, Chairman



INVITATION TO THE PFP&O WORKSHOP

TO BE HELD FROM 16-21 OCTOBER 2012 IN LEPTOKARIA – GREECE

Professor Gregorios Kostaras, President of Supreme Panhellenic Federation of Reserve Officers (SPFRO) and Major (R) Dimitar Popov, (BG) Chairman have the great honor to invite you to the 2012 PFP&O Workshop in Leptokaria – Greece on 16th-21st October 2012.

The Workshop will be held in a 4star luxury hotel resort “POSEIDON PALACE” on the seashore of Leptokaria, 80 km south of Thessaloniki on Tuesday 16 to Sunday 21 October 2012.

The main theme of the Workshop is “Peace as symbol of life and the role of Reserve Officer” Three Working Groups will scrutinize the theme which is divided in three subtitles for the dedicated Working Groups:

WG 1 :  Operational reinforcements

WG 2 :  Civil and educational commitments

WG 3 :  Enterprise support and CIMIC benefits.

French,, UK, and Hungary Lecturers are expected to speak on  the topic “Reserve System” in their countries.  Greek lecturers on: 

a)     “The National Greek Defense System and the role of Reservists”

b)      “Greek Company’s Manager pro-reserve testimony”

c)      “The Greek High Military Academy’s contribution for peace”

A good balance is been established by the Greek Organising Committee (GOC) between the Workshop production and the introduction to the regional heritage, as well as a promising entertainment  program.

A special visit to a nearby military campus (in Litochore) where we shall see reservists in exercise with tanks.

We expect 2-6 participants from each country.

Registration fee, prior 14th September is €250 per person in double room, €375 per person in single room.  Registration after 14th September bearing an additional charge of €50.  Registration includes 5 nights accommodation in the hotel, all coffees, meals, including the Gala Dinner, visit to the archaeological sites and transportation.

Please be sure of the entire dedication of the GOC and the Executive Team to get all participants                   enjoy the Greek PFP&O Workshop.

For any question or clarification please contact the Executive Manager and liaison officer Victor Tsingis or George Aslanides, GOC Chairman.

YOU ARE ALL WELCOME! 

Professor Gregorios Kostaras, SPFRO President

Major (R) Dimitar Popov, Chairman

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η μεγάλη μάχη του Γράμμου 14/6 - 21/8/1948

στη  μνήμη του εφ.Τρχη (ΠΖ) ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΑΠΟΥΡΝΙΩΤΗ τ.μέλους του Συνδέσμου ,φίλου και αδελφου μας  ....που μας εξιστορούσε  κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Φλώρινα ... συμπλοκές με τους συμμορίτες  στα υψώματα του Πισωδερίου καιτης Περιστέρας , την κατάληψη της Γιάφκας του Ν.Ζαχαριάδη στα δύο υψώματα προς το Εθνικό(Πρέσπες) . Σε αυτα βρέθηκαν"τόμοι με αναφορές στην Ελληνική ,Ρωσική και Γαλλική γλώσσα μαχών και εμπλοκών ἑπίσης βρήκανε προσωπικά αντικείμενα και το  όπλο μαρκας  "ΣΤΕΝΤ" με τα αρχικά του ....που αργότερα παρέδωσε στην Αστυνομική Δ/νση Μαγνησίας  .
 
 
Ο συσχετισμός δυνάμεων στη βάση

Στη μάχη του Γράμμου πήραν μέρος 6 Μεραρχίες του κυβερνητικού Στρατού με σύνολο 17 ταξιαρχίες και 52 τάγματα. Η συνολική τους δύναμη σε άνδρες υπολογίζεται πάνω από 60.000. Και σ' αυτούς πρέπει να προστεθούν δυνάμεις των ΜΑΥ και της Χωροφυλακής που έπαιρναν μέρος στις επιχειρήσεις. Αντίθετα οι δυνάμεις του ΔΣΕ ήταν πολύ ολιγάριθμες. Η συνολική παρατακτική δύναμη του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας υπολογίζεται σε 4.500, περίπου, άνδρες και της 670 Μονάδας περίπου στις 4.100. Δηλαδή το σύνολο της μάχιμης δύναμης του ΔΣΕ στο Γράμμο ήταν περί τις 8.600 άνδρες (Βλέπε: Δ. Βλαντά: "Εμφύλιος Πόλεμος 1945 - 1949", Γ` τόμος, Β` ημίτομος, σελ. 41 και 175). Συνεπώς - χωρίς να υπολογίσουμε στη δύναμη του κυβερνητικού στρατού τους ΜΑΥδες και τη Χωροφυλακή - γίνεται λόγος για ένα συσχετισμό περίπου 1 προς 8 σε βάρος του ΔΣΕ. Κι αν σ' όλα αυτά λάβουμε υπόψη τι εξοπλισμό είχε ο κυβερνητικός στρατός και τι ο ΔΣΕ, τότε γίνεται αντιληπτό πως ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν πολλαπλάσια αρνητικός για το Δημοκρατικό Στρατό. Κι όμως οι συμμορίτες-αντάρτες πολεμώντας με ανυπέρβλητο ηρωισμό - που αναγνωρίζεται και από τους αντιπάλους τους - μπόρεσαν και κράτησαν στο Γράμμο για 70, σχεδόν, ημέρες δίνοντας αδιάκοπη μάχη, σώμα με σώμα.Το σύνολο των εκατέρωθεν νεκρών έφθασε στους 14.000 ψυχές .
 
Τι προέβλεπε το σχέδιο "ΚΟΡΩΝΙΣ"
Βάσει του σχεδίου "ΚΟΡΩΝΙΣ" η διάρκεια των επιχειρήσεων του κυβερνητικού στρατού στη Β. Πίνδο θα ήταν 3, το πολύ 4 εβδομάδες. Δηλαδή από 21 έως 28 μέρες. Στόχος η "εξάρθρωση στην περιοχή Γράμμου του Συμμοριακού ελέγχου με πλήρη συντριβή κι εξόντωση των εκεί συμμοριακών συγκροτημάτων. Σε συνέχεια εγκατάσταση στο Γράμμο των εθνικών δυνάμεων προς παρεμπόδιση ξανά μόλυνσής του από συμμορίτες".
Το σχέδιο προέβλεπε τρεις φάσεις επιχειρήσεων: Η πρώτη φάση αφορούσε προκαταρκτικές ενέργειες για βελτίωση των βάσεων εξόρμησης των μεραρχιών του κυβερνητικού στρατού. Η δεύτερη φάση προέβλεπε γρήγορες ισχυρές επιθετικές κινήσεις κατά μήκος των αλβανικών συνόρων και από τις δύο κατευθύνσεις για απαγόρευση διαφυγής του ΔΣΕ στην Αλβανία. Ο χρόνος πραγματοποίησης αυτού του "φράγματος" προβλεπόταν για τρεις ημέρες. Τέλος, η τρίτη φάση προέβλεπε τη διατήρηση του φράγματος αποκοπής του ΔΣΕ από τη μεριά της Αλβανίας και διείσδυση του κυβερνητικού στρατού στο εσωτερικό του Γράμμου "προς απηνή δίωξη κι εξόντωση των συμμοριτών".
Το σχέδιο "ΚΟΡΩΝΙΣ", στην πορεία των επιχειρήσεων δέχτηκε απανωτές τροποποιήσεις και στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο στρατηγός Θρ. Τσακαλώτος λέει συγκεκριμένα γι' αυτό το σχέδιο: "Δε γνωρίζω ποιος είναι ο κυριότερος υπεύθυνος του σχεδίου επιχειρήσεων του Γράμμου του 1948. Όμως δικαίως, οι αγωνιζόμενοι αξιωματικοί έδωκαν εις το σχέδιον τούτο την ονομασίαν "Νηπιώδες". Πράγματι, είνε απαράδεκτος η αναφερόμενη εις το σχέδιον τούτο διατύπωσις ότι εντός 24ώρου (Σημ. "Ρ": Ο Τσακαλώτος κάνει λάθος. Το σχέδιο μιλάει για τρεις μέρες) η IX Μεραρχία (Μανιδάκη) από της Ηπείρου και η XV μεραρχία (Λάιου) από Δυτ. Μακεδονίας θα ηνούντο εις την κορυφήν του Γράμμου, κινούμεναι σχεδόν παραλλήλως των Αλβανικών συνόρων... Το νηπιώδες σχέδιον έλαβε την εκδίκησίν του. Αι Μεραρχίαι, όχι μόνο δεν ηνώθησαν εντός 24ώρου αλλά ποτέ. Η μάχη αυτή θα στοιχίσει εις το έθνος υπέρ τας 14.000 εκτός μάχης" (Θρ. Τσακαλώτου: "40 χρόνια στρατιώτης της Ελλάδας", τόμος β`, σελ 123 και 125).
 
Ο συσχετισμός δυνάμεων σε επίπεδο ηγεσίας
Εξετάζοντας το συσχετισμό δυνάμεων που συγκρούστηκαν στη Βόρεια Πίνδο το 1948, έχει αξία να αναφερθούμε στις ηγεσίες του κυβερνητικού στρατού και του ΔΣΕ, γιατί αποτελούν συστατικό στοιχείο αυτού του συσχετισμού που μας βοηθάει να τον κατανοήσουμε ολοκληρωμένα.
Η ηγεσία του κυβερνητικού στρατού: Το ανώτατο κλιμάκιό της αποτελούσαν οι:
- Γιαντζής Δημήτριος, αντιστράτηγος, αρχηγός του ΓΕΣ.
- Σακελαρίου Πέτρος, υποναύαρχος, αρχηγός του ΓΕΝ.
- Μυτιληναίος Χρήστος, σμήναρχος, αρχηγός του ΓΕΑ.
- Βαν Φλιτ, υποστράτηγος, αρχηγός της Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής.
- Τζέκινς, υποστράτηγος, υπαρχηγός της Αμερικάνικης Στρατιωτικής Αποστολής.
- Ντάουν, υποστράτηγος, αρχηγός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής.
Αρχηγός όλου αυτού του στρατιωτικού επιτελικού οργάνου ήταν ο Βαν Φλιτ.
Το αμέσως κατώτερο κλιμάκιο της στρατιωτικής ηγεσίας αποτελούσαν οι:
- Θρ. Τσακαλώτος, αντιστράτηγος, διοικητής του Α` Σώματος Στρατού.
- Παν. Καλογερόπουλος, αντιστράτηγος, αρχηγός του Β` Σώματος Στρατού, ο οποίος και αντικαταστάθηκε από τις 5/8/1948 από τον αντιστράτηγο Στ. Κιτριλάκη.
- Θεοδ. Γρηγορόπουλος, αντιστράτηγος, αρχηγός του Γ` Σώματος Στρατού.
Διοικητές των μεραρχιών που πήραν μέρος στη μάχη ήταν: της I Μεραρχίας ο υποστράτηγος Θωμάς Πετζόπουλος, της ΙΙ ο υποστράτηγος Ν. Παπανικολάου, της VIII ο υποστράτηγος Α. Μπαλοδήμος, της IX ο υποστράτηγος Στ. Μανιδάκης, της X ο υποστράτηγος Ευθ. Βασιλάς και της XV ο υποστράτηγος Δ. Λάιος.
Η ηγεσία του ΔΣΕ: Η ανώτατη ηγεσία του ΔΣΕ αποτελούνταν από τους Μ. Βαφειάδη αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού, Β. Μπαρτζιώτα πολιτικό επίτροπο του Γενικού Αρχηγείου και φυσικά τον Ν. Ζαχαριάδη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη Βόρεια Πίνδο έδρασαν ουσιαστικά δύο μεγάλες μονάδες του ΔΣΕ που στην πραγματικότητα ήταν δύο ελαφριές μεραρχίες πεζικού: Οι δυνάμεις του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας (ΑΔΜ) και η 670 Μονάδα. Διοικητής του ΑΔΜ ήταν ο Β. Γκανιάτσος (Χείμαρρος). Ουσιαστικός, όμως, διοικητής ήταν ο Δ. Βλαντάς, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος είχε, τότε, στο ΑΔΜ τα καθήκοντα που πολιτικού επιτρόπου. Διοικητής της 670 Μονάδας ήταν ο Γ. Βοντίτσιος - Γούσιας.
Διοικητές των ταξιαρχιών του ΑΔΜ ήταν: Ο Ηλίας Ρούνης (Μπαρμπαλιάς) της 107 Ταξιαρχίας, ο Γ. Γεωργιάδης της 14ης Ταξιαρχίας, ο Δ. Σιωμάδης της Ταξιαρχίας της Δημοκρατικής Νεολαίας και ο Δ. Ζυγούρας (Παλαιολόγος) της 16ης Ταξιαρχίας. Στην 670 Μονάδα διοικητές των Ταξιαρχιών ήταν οι εξής: Στην 102 Ταξιαρχία ο Γ. Γιαννούλης, στην 103 ο Α. Ρόσιος (Υψηλάντης) και στην 105 ο Παύλος Τομπουλίδης. Στα μέσα του Ιούλη το μέτωπο του Γράμμου ενίσχυσε και η 123 Θεσσαλική Ταξιαρχία με διοικητή τον Μ. Παπαδάμο (Φεραίος).
Επιτελάρχης του ΓΑ του ΔΣΕ ήταν ο Στ. Παπαγιάννης, επιτελάρχης του ΑΔΜ ήταν ο Β. Βενετσανόπουλος και της 670 Μονάδας ο Γ. Καλιανέσης και στη συνέχεια ο Ν. Θεοχαρόπουλος (Σκοτίδας).
Οπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο αναγνώστης, η στρατιωτική ηγεσία του κυβερνητικού στρατού αποτελούνταν από επαγγελματίες υψηλόβαθμους στρατιωτικούς οι οποίοι είχαν την ενίσχυση - και βρίσκονταν υπό την καθοδήγηση - ανώτατων στρατιωτικών των δύο μεγάλων δυνάμεων της εποχής: Των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Αντίθετα, η στρατιωτική ηγεσία του ΔΣΕ είχε ελάχιστους επαγγελματίες στρατιωτικούς - σπουδασμένους σε στρατιωτικές σχολές - και φυσικά όχι υψηλόβαθμους. Κυρίως αποτελούνταν από πολιτικά στελέχη και αγωνιστές που είχαν μάθει τον πόλεμο στην πράξη, την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου. Αυτό το στοιχείο αναμφίβολα ήταν αρνητικό για το Δημοκρατικό Στρατό όσον αφορά το συσχετισμό δυνάμεων σε επίπεδο ηγετικών στρατιωτικών στελεχών. Κι όμως αυτοί οι αντάρτες αποδείχτηκαν πολλές φορές ανώτεροι των επαγγελματιών στρατιωτικών αντιπάλων τους, γεγονός που ερμηνεύεται και από τη φύση και τον χαρακτήρα του πολέμου που διεξήγαγε η κάθε πλευρά.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Στους ΕΛΛΗΝΕς Λ.Ο.Κ ατζίδες που κατέλαβαν την "ΓΡΑΒΑΤΑ"και τον "ΚΛΕΦΤΗ

"το αφιερώνω στον εφ.Ανθυπολοχαγό Λ.Ο.Κ
κ.Βάϊο Ψυμόπουλο συνταξιούχο Δάσκαλο, μέλος του Συνδέσμου μας,και της Δριας που κατέλαβε την‘‘ γραβάτα ‘‘με καταδρομική επιχείριση.
 Η μάχη του "Κλέφτη" υπό την αφήγηση μιας ΕΔΕΣιτισας.


Το ύψωμα του "Κλέφτη", είναι η ψηλότερη κορυφή του όρους Σμόλικα. Έχει στρατηγική σημασία, καθώς στέκει πάνω από τη Σαμαρίνα και δεσπόζει σε μια ευρύτερη περιοχή της βόρειας οροσειράς της Πίνδου. Τόσο στη βουνοκορφή αυτή, όσο και σε μια σειρά άλλες (Πολιάνα, Γύφτισσα, Κάμενικ, Γκόλιο, Σκούζα, Κίρκορι, Προφήτης Ηλίας κλπ) διεξήχθησαν σκληρότατες μάχες ανάμεσα στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ και των κατά πολύ υπέρτερων δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού.

αναδημοσιεύουμε  τις μνήμες από τις μάχες αυτές, της Ελένης Κατσή (Παχή), μιας μαχήτριας τότε του ΔΣΕ. Μιας μαχήτριας, που υπεράσπισε και κράτησε, μαζί με τους υπολοίπους συναγωνιστές της, το ύψωμα του Κλέφτη. "Η μάχη του Κλέφτη κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην εποποιία του Γράμμου, για την ηρωική αντίσταση και τις θυσίες των υπερασπιστών του, για την άφθαστη παλικαριά και την απεριόριστη αφοσίωση των μαχητών και διοικητών, στο καθήκον που τους είχε ανατεθεί.

Όσα και να έχουν γραφτεί είναι αδύνατον να συλλάβει ο νους την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό, κάθε λεπτό, κάθε ώρα και κάθε μέρα, σε κάθε μαχητή και μαχήτρια του ΔΣΕ. Εγώ, θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε μια μέρα, από τις πολλές, που υπεράσπιζα, μαζί με άλλους συντρόφους, τον Κλέφτη. Την ημέρα, που είναι σημαντική, γιατί για πρώτη φορά τραυματίστηκα (διαμπερές στο πόδι). Γράφω το πρώτο τραύμα, γιατί στη διάρκεια του εμφύλιου τραυματίστηκα άλλες πέντε φορές.

Ήταν 3 Ιούλη 1948. Μέρα καυτή, όχι μονάχα απ' τη ζέστη του καλοκαιριού, αλλά κυρίως από την πολεμική ατμόσφαιρα, που επικρατούσε στον Κλέφτη. Ο κυβερνητικός στρατός, αυτή την ημέρα έβαλε στόχο, να καταλάβει τον Κλέφτη. Και τούτο, γιατί είχε έρθει στο μέτωπο το τότε βασιλικό ζεύγος, προκειμένου να ενθαρρύνει τον κυβερνητικό στρατό. Από τις πρώτες πρωινές ώρες είδαμε τον "Γαλατά" (σ.σ. αναγνωριστικό αεροπλάνο των κυβερνητικών δυνάμεων) να ανιχνεύει τη διάταξή μας και σε λίγο καταφθάνουν κατά σμήνη τα αεροπλάνα. Κι όπως ήμασταν τελείως ανυπεράσπιστοι από κάποια αντιαεροπορική άμυνα, κατέβαιναν όσο ήθελαν χαμηλά, μυδραλιοβολούσαν τις θέσεις μας και βομβάρδιζαν, ρίχνοντας ρουκέτες, βαρέλια με βενζίνη, τα οποία μόλις έπεφταν στη γη έσκαζαν και αναφλέγονταν. Τα δέντρα έπαιρναν φωτιά, όπως και τα χόρτα, δημιουργώντας πολλές εστίες πυρκαγιών. Τόσο η αεροπορική επιδρομή, όσο και η προπαρασκευή του πυροβολικού που ακολούθησε, απέβλεπαν να εξοντώσουν κάθε ζωντανή ύπαρξη πάνω στο ανασκαμμένο και καψαλισμένο ύψωμα. Τα πολυβολεία μας, τα αμπριά μας, αν και έπαθαν σημαντικές ζημιές, μας προστάτευαν, μας πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες σ' αυτές τις τρομερές δοκιμασίες.


Oι Αμερικανοί έκαναν και δοκιμές νέων όπλων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Στις μάχες για την κατάληψη του "Κλέφτη", πρωτοχρησιμοποιήθηκαν οι βόμβες Ναπάλμ, που βρήκαν αργότερα ευρεία χρήση στο Βιετνάμ. Στις φωτογραφίες, απολιθωμένα δέντρα, στο ύψωμα του "Κλέφτη", χτυπημένα από βόμβες Ναπάλμ, όπως έχουν μείνει μέχρι σήμερα

Κατόπιν, περνάει στην επίθεση το πολυάριθμο πεζικό του αντίπαλου. Καθώς κάνουν έφοδο, τους συναντάμε με πείσμα έξω από τα χαρακώματα, τους ανατρέπουμε, τους εξαναγκάζουμε σε υποχώρηση, στη βάση της εξόρμησής του. Τις απογευματινές ώρες αρχίζει καινούρια επίθεση. Πριν απ' αυτή, είχε προηγηθεί νέο ισχυρό σφυροκόπημα των θέσεών μας από την αεροπορία και το πυροβολικό. Το άφθονο και καυτό σίδερο, που αυτή τη φορά ρίχτηκε, έχει σκοπό να μην αφήσει τίποτε όρθιο και ζωντανό στις θέσεις μας. Δεν άκουγες τίποτε, μόνο ένα συνεχές μπουμπουνητό. Η επιφάνεια του εδάφους οργώνεται από τις οβίδες. Ξεφλουδίζονται, κόβονται, ξεριζώνονται τα δέντρα. Ένα σύννεφο σκόνης και καπνού σκεπάζει τη διάταξή μας. Τα πολυβολεία, τα αμπριά μας παθαίνουν καινούριες σημαντικές ζημιές. Τα σκέπαστρα, οι περισσότεροι είσοδοι και έξοδοι σκεπάζονται με χώμα. Υπάρχουν απώλειες, νεκροί και τραυματίες. Αρχίζει καινούρια επίθεση. Χαρακώματα και θέσεις τώρα δεν υπάρχουν πια. Ισοπεδώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Η μάχη τώρα γίνεται από λακκούβα σε λακκούβα, από δέντρο σε δέντρο, από πέτρα σε πέτρα. Ο αντίπαλος φτάνει κοντά στις θέσεις μας, άλλοι έρχονται στα χέρια με τους μαχητές του ΔΣΕ. Στο πεδίο της μάχης χύνεται ελληνικό αίμα. Υπάρχουν τραυματίες, πέφτουν κορμιά. Πάνω σ' αυτή την επίθεση τραυματίστηκα κι εγώ, όμως δεν είχαμε ώρα να σκεφτούμε, ούτε για το δέσιμο του τραύματος. Όλη μας η σκέψη ήταν να κρατήσουμε τον Κλέφτη, με κάθε θυσία. Κανένας τραυματίας δε φεύγει από τη θέση του. Αυτοί, που δεν μπορούσαν να πιάσουν όπλο, όταν εμείς κάναμε αντεπίθεση, φωνάζανε "αέρα! αέρα! επάνω τους και τους φάγαμε!".

Παρ' όλες τις απώλειες που είχαμε και τις μεγάλες δυνάμεις του εχθρού, που έκαναν την επίθεση (δύο επίλεκτες ταξιαρχίες κι εμείς ένα τάγμα, με ταγματάρχη τον Αλευρά Ηλία), κάναμε την αντεπίθεση με χειροβομβίδες και ανατρέψαμε και πάλι τον εχθρό. Εγώ, παρά το διαμπερές τραύμα στο πόδι, δεν καταλάβαινα πόνο, ενώ το άρβυλο είχε γεμίσει αίμα. Όταν πήρα εντολή, να πάω στο σταθμό επίδεσης, έφυγα με μια μεγάλη ικανοποίηση, ότι τον Κλέφτη δεν μπόρεσαν να τον πάρουν.

Ο Κλέφτης κράτησε, γιατί τον υπεράσπισαν αγωνιστές, με υπέροχα ιδανικά: Εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία, δημοκρατία, σοσιαλισμό.

Ελένη ΚΑΤΣΗ (ΠΑΧΗ)"

505 Τ. Πεζοναυτών

Όταν ο Λόχος κανει παραλ
-λαγη και δια-βίωση .....
από τη ζωή των Ειδ.Δυνάμεων
φωτ.αρχείου μας

Απόβαση στην ΤΟΥΡΚΙΑ ...

Σε συμμαχική άσκηση απόβαση  (προγεφύρωμα) επι Τουρκικού εδάφους με την Πολεμική μας σημαία να κυματίζει.....80 χιλιόμετρα απο την Σμύρνη .    
κόλπος   ΝΤΟΓΚΑΝ  ΜΠΕΗ
φωτο αρχείο εφ.υπολοχαγού Ειδ.Δυνάμεων Α.Π

Η 32 ΤΑΞΥΠ ...στην Έρημο....


Αναμνηστική Ελληνων Πεζοναυτων και Αμερικάνων.



Τρίτη 21 Αυγούστου 2012



Ο Νικόλαος Πλαστήρας (4 Νοεμβρίου 1883 - 26 Ιουλίου 1953) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός στην νεότερη Ελλάδα. Έγινε γνωστός για την στρατιωτική του δράση κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (όπου έγινε γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης) και την Μικρασιατική εκστρατεία και πολλές φορές ενεπλάκη με την πολιτική συμμετέχοντας ή οργανώνοντας κινήματα. Ο Νικόλαος Πλαστήρας κυβέρνησε την Ελλάδα τρεις φορές, μία το 1945 και άλλες δύο στα 1951-1952. Επί κυβερνήσεως του απαλλοτριώθηκαν τα περισσότερα τσιφλίκια και αποδόθηκε η γη στους καλλιεργητές.

Στρατιωτική δράση Nikolaos Plastiras.jpg

Γιος του Χρήστου Πλαστήρα και της Στεργιανώς Καραγιώργου, γεννήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας το 1883. Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο κατατάχθηκε στον στρατό το 1904 και υπηρέτησε στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού στα Τρίκαλα όπου προήχθη σε υπαξιωματικό. Το 1905 πήρε μέρος στον Μακεδονικό αγώνα. Συμμετείχε ενεργά στον «Σύνδεσμο Υπαξιωματικών» που είχε σκοπό την αξιοκρατία και την εξυγίανση του Στρατού και ήταν παράλληλη με τον «Στρατιωτικό Σύνδεσμο» των αξιωματικών, που έκανε το Κίνημα στο Γουδί το 1909. Το 1910 εισήχθη στην Σχολή Υπαξιωματικών της Κέρκυρας από όπου εξήλθε το 1912 ως Ανθυπολοχαγός.

Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους διακρίθηκε στις μάχες της Ελασσόνας, των Γιαννιτσών και του Λαχανά, και ιδιαίτερα στη τελευταία στην οποία ονομάστηκε από τους συμπολεμιστές του Μαύρος Καβαλάρης. Το 1914 πήρε μέρος στον Βορειοηπειρωτικό αγώνα.
Στη περίοδο του Διχασμού, κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τάχθηκε με το Κίνημα Εθνικής Αμύνης (Σεπτέμβριος 1916) και συμμετείχε σ΄ αυτό, όταν υπηρετώντας τότε ως λοχαγός στη Λευκάδα μαζί με 11 άλλους αξιωματικούς της μονάδας του εγκατάλειψε τη θέση του και κινήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πολέμησε στο Μακεδονικό μέτωπο όπου τραυματίστηκε και προάχθηκε σε ταγματάρχη. Στην μάχη του Σκρα διακρίθηκε ως διοικητής τάγματος και προήχθη "επ' ανδραγαθία" σε αντισυνταγματάρχη. Το 1919 με το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων συμμετείχε στη εκστρατεία της Αντάντ στην Ουκρανία, κατά των Μπολσεβίκων, όπου μετά την αποτυχία της επιχείρησης διέφυγε στο Γαλάτσι της Ρουμανίας και από εκεί προαχθείς σε συνταγματάρχη, επικεφαλής της μονάδας του μεταφέρθηκε στην Σμύρνη.
Στην Μικρασιατική εκστρατεία έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες με λίγες απώλειες που τον έκαναν γνωστό στους αντιπάλους που τον ονόμασαν «καρά-πιπέρ» (μαύρο πιπέρι), ενώ το 5/42 σύνταγμα ευζώνων έγινε γνωστό ως «σεϊτάν ασκέρ» (στρατός του διαβόλου). Κατά την προέλαση, έφτασε μέχρι το Καλέ-Γρότσο, πέρα από τον Σαγγάριο. Αναφέρεται ότι τις νύχτες έμενε μόνος του ως σκοπός για να ξεκουράζονται οι άντρες του, και κοιμόταν έφιππος κατά την πορεία της επόμενης ημέρας. Κατά την κατάρρευση του μετώπου ο Πλαστήρας κατάφερε να δώσει μάχες υποχωρώντας τακτικά, μαζεύοντας στρατιώτες από διαλυμένες μονάδες. Με την καθυστέρηση που προέβαλε στην επέλαση του εχθρού έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς πρόσφυγες να διαφύγουν, σώζοντάς τους από τους Τούρκους. Για την πράξη του αυτή αγαπήθηκε πολύ από τους πρόσφυγες, στο σημείο να βαφτίζουν τα παιδιά τους με το όνομα του.

Πολιτική δράση [Επεξεργασία]

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την Eπανάσταση της 11ης Σεπτεμβρίου των στρατιωτικών δυνάμεων στη Χίο και τη Λέσβο, το 1922, ανέλαβε την αρχηγία της επαναστατικής επιτροπής (από όπου απέκτησε και το προσωνύμιο 'Αρχηγός'). Τον Σεπτέμβριο του 1922 μετέβη στην Αθήνα όπου ανέτρεψε την κυβέρνηση και υποχρέωσε τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α' σε παραίτηση υπέρ του γιου του Γεωργίου Β' και σχημάτισε επαναστατική κυβέρνηση χωρίς όμως να συμμετάσχει σ´αυτήν. Με την φροντίδα του περιθάλπηκαν και στεγάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, και με νομοθετικό διάταγμα (14 Φεβρουαρίου 1923), έδωσε λύση στο αγροτικό ζήτημα, διανέμοντας το μεγαλύτερο μέρος των τσιφλικιών, στους ακτήμονες. Χάρη σ'αυτόν και τον Θεόδωρο Πάγκαλο αναδιοργανώθηκε ο στρατός και ανασυντάχθηκε η στρατιά του Έβρου, δίνοντας ένα βοήθημα στον Ελευθέριο Βενιζέλο, κατά τις διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης, περιορίζοντας τις απαιτήσεις του Κεμάλ. Επίσης υποστήριξε και ανέλαβε την ευθύνη για την «εκτέλεση των έξι», κατευνάζοντας τον λαό που ζητούσε την τιμωρία των υπεύθυνων για την Μικρασιατική καταστροφή.

Μεσοπόλεμος [Επεξεργασία]

Μετά τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 1923 κατέθεσε την εξουσία στα χέρια της εκλεγμένης κυβέρνησης. Τον Ιανουάριο του 1924 παραιτήθηκε και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Αντιστράτηγου. Η Δ' Εθνοσυνέλευση τον ανακήρυξε «Άξιο της Πατρίδος». Αναχώρησε και έζησε για λόγους υγείας στην Ευρώπη ενώ το 1925 εξορίστηκε στην Γαλλία από την δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου μετά από προσπάθειά του να τον ανατρέψει.
Το 1933 τις εκλογές κέρδιζε η αντιβενιζελική παράταξη του Παναγή Τσαλδάρη. Πριν ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, την νύχτα 5 προς 6 Μαρτίου, ο Πλαστήρας οργάνωσε Κίνημα υπέρ του Βενιζέλου και με την έγκριση αυτού, με την δικαιολογία ότι η άνοδος των αντιβενιζελικών στην εξουσία θα σήμαινε το τέλος της Δημοκρατίας. Το κίνημα απέτυχε και κατέφυγε στο Λίβανο και μετά στην Γαλλία. Στο επόμενο Στρατιωτικό Κίνημα, την 1η Μαρτίου 1935 (πάλι με την έγκριση του Βενιζέλου) προσέφερε και πάλι την υποστήριξή του παρ´όλο που ήταν ακόμη στο εξωτερικό, και μετά την αποτυχία του καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο, όπως και ο Βενιζέλος, που όμως έλαβαν όλοι αμνηστία με την παλινόρθωση της Βασιλευομένης Δημοκρατίας τον ίδιο χρόνο, από τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄.
To Σεπτέμβριο του 1937, ο Πλαστήρας άρχισε έντονη αντιδικτατορική δραστηριότητα κατά του καθεστώτος του Μεταξά, και έγινε Πρόεδρος της Αντιδικτατορικής Επιτροπής, με μέλη μεταξύ άλλων τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Αγαμέμνονα Σλήμαν, και τον Κομνηνό Πυρομάγλου. Σε συνέντευξη του σε μία Γαλλίδα δημοσιογράφο, εξέφρασε την άποψη του για τη δικτατορία, τονίζοντας ότι « δέν είναι σύστημα προόδου και εξυψώσεως του διανοητικού επιπέδου των λαών. »[1]
Στην Ελλάδα το Καλοκαίρι του 1941, ο Πλαστήρας διέθετε πολλές ακόμα συμπάθειες στον πολιτικό χώρο. Από τη Νίκαια Γαλλίας όπου βρίσκονταν τότε λόγω υγείας, η φιλοδοξία του ήταν να βοηθήσει στην πραγμάτωση της εθνικής ενότητος του ελληνικού λαού. Με τις σκέψεις αυτές, στις 9 Σεπτεμβρίου 1941, θα στείλει στην Ελλάδα τον συνεργάτη του, τον Κομνηνό Πυρομάγλου για να πραγματοποιήσει τις επαφές με παράγοντες που είχαν ήδη προχωρήσει σε αντιστασιακές δραστηριότητες.

Μεταπολεμικά [

Μετά τα «Δεκεμβριανά» του 1944 κλήθηκε να αναλάβει την κυβέρνηση ως προσωπικότητα ευρείας αποδοχής, στις 3 Ιανουαρίου 1945. Προσπάθησε να αποτρέψει τον Εμφύλιο πόλεμο, και συμμετείχε στην Συμφωνία της Βάρκιζας. Όμως τον Μάρτιο του 1945, μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα "Ελληνικόν Aίμα" φωτοτυπία της επιστολής του που κατά τη διάρκεια του πολέμου συνιστούσε κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, ο τότε Αντιβασιλέας και Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ζήτησε την άμεση παραίτηση του Ν. Πλαστήρα και της κυβέρνησής του όπου και ακολούθησε στις 8 Απριλίου 1945.

Στη συνέχεια o Ν. Πλαστήρας, μετά την παραίτησή του, παρέμεινε στην Ελλάδα ασχολούμενος με την πολιτική.
Μετά την λήξη του Εμφύλιου ήταν πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή ως αρχηγός της ΕΠΕΚ. Το σύνθημά του ήταν η λέξη «Αλλαγή». Σχημάτισε δύο φορές κυβέρνηση συνασπισμού από κόμματα του κέντρου την περίοδο 1950-1952 (15 Απριλίου 1950 - 21 Αυγούστου 1950 και 1 Νοεμβρίου 1951 - 11 Οκτωβρίου 1952) που χαρακτηρίστηκε ως «κεντρώο διάλειμμα». Ως πρωθυπουργός άσκησε μετριοπαθή πολιτική με πλούσια δράση. Ασχολήθηκε με την εξάλειψη των συνεπειών του Εμφύλιου και την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση, με ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα εθνικοποιήσεων, κοινωνικών παροχών, διανομής γης στους ακτήμονες, χορήγησης ψήφου στις γυναίκες κλπ. Στη δεύτερη περίοδο της πρωθυπουργίας του συνεργάστηκε με το κόμμα των Φιλελευθέρων με αρχηγό τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Λόγω της αναγκαστικής συνεργασίας και λόγω της πίεσης των ανακτόρων και των δεξιών κομμάτων αναγκάστηκε να συμβιβαστεί και να μην προχωρήσει την πολιτική της εθνικής συμφιλίωσης όσο θα ήθελε. Αρχικός του στόχος ήταν η κατάργηση των στρατοδικείων και η υπαγωγή των υποθέσεων στα τακτικά δικαστήρια, η κατάργηση των ειδικών αντικομμουνιστικών νόμων, η απελευθέρωση των εκτοπισμένων και η κατάργηση του θεσμού της διοικητικής εκτόπισης, η κατάργηση της θανατικής ποινής.
Εντούτοις, επί των κυβερνήσεών του η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, στάλθηκε εκστρατευτικό σώμα στην Κορέα και εκτελέστηκε το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης. Τα γεγονότα αυτά και η απαίτησή του να στηριχτεί απ' την Αριστερά στις εκλογές, τις οποίες διεξήγαγε με πλειοψηφικό σύστημα, και κατά συνέπεια η Αριστερά θα καταδικαζόταν σε πολιτική εξαφάνιση, καθόρισε το σύνθημα του ΚΚΕ «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας». Το κόμμα του διασπάστηκε, και με το σύνθημα της Αριστεράς «Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας» και την Αμερική να υποστηρίζει την εκλογή του Παπάγου έχασε τις εκλογές στις 16 Νοεμβρίου 1952. Η υγεία του είχε ήδη κλονιστεί και πέθανε στις 26 Ιουλίου 1953. Στην κηδεία του δόθηκε επίσημος χαρακτήρας και παραβρέθηκαν ο βασιλιάς, όλος ο πολιτικός κόσμος και άνθρωποι απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα, πράγμα ασύνηθες για την τότε ελληνική πραγματικότητα. Μίλησαν πολλοί επιφανείς πολιτικοί του φίλοι και αντίπαλοι. Οι σημαίες είχαν αναρτηθεί μεσίστιες με διαταγή του Παπάγου, και παλιοί στρατιώτες του εθεάθησαν να θρηνούν επάνω από τη σορό του.

Επιμύθιο [Επεξεργασία]

Ο Πλαστήρας θεωρείται ότι ήταν ικανότατος στρατιωτικός, τίμιος πολιτικός και υπόδειγμα ανθρώπου, και αγαπήθηκε πολύ από τον λαό. Γεγονότα που τον χαρακτήρισαν ήταν η διακριτική προσφορά του μισθού του σε φτωχούς, η άρνησή του να «βολέψει» από την θέση του τον άνεργο αδερφό του και το ότι πέθανε και ο ίδιος χωρίς ποτέ να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία.
Η διορισμένη από τους Βρετανούς, κυβέρνησή του το 1945 υπέγραψε την Συμφωνία της Βάρκιζας, μετά την παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου την 1η Ιανουαρίου 1945. Η διορισμένη κυβέρνηση Πλαστήρα ήταν κυβέρνηση 95 ημερών μέχρι τις 8 Απριλίου 1945.
Η Καρδίτσα, ο συνοικισμός της Νέας Ερυθραίας Αθηνών και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα κοσμούνται με την προτομή του, η δε τεχνητή λίμνη του Ταυρωπού, που πρώτος αυτός "οραματίστηκε", βλέποντάς την όπως είχε δημιουργηθεί μετά από μεγάλες βροχοπτώσεις με τεράστιες καταστροφές που είχαν σημειωθεί στη περιοχή, ονομάστηκε προς τιμήν του, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, Λίμνη Πλαστήρα. Επίσης ένα στρατόπεδο στη Λάρισα καθώς και το τρένο της Δυτικής Θεσσαλίας φέρουν το όνομά του. Στον τόπο καταγωγής του, το Μορφοβούνι, πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες πολιτιστικές εκδηλώσεις με το όνομα «Πλαστήρεια» ενώ το 1994 δημιουργήθηκε το Κέντρο Ιστορικών Μελετών «Ν. Πλαστήρας» με διάφορα τμήματα, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία μονογραφικού Μουσείου Πλαστήρα. Με την εφαρμογή του «σχεδίου Καποδίστριας» στην τοπική αυτοδιοίκηση, συστάθηκε Δήμος Πλαστήρα, ο οποίος περιλαμβάνει τα ανατολικά παραλίμνια χωριά.